IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Повечето азиатски борси завършиха сесията на зелено

Единствено пазарът в Южна Корея отчете минимално понижение от 0,2%

11:14 | 16.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Повечето азиатски борси излязоха на зелено в петък след впечатляващия ръст на Wall Street и очакванията на инвеститорите за още стимули от Китай и Япония, съобщава CNBC.

Основните американски индекси приключиха сесията в четвъртък с ръстове от над 1% благодарение на финансовия сектор и икономическите данни, които подкрепиха мнението, че повишаването на лихвените проценти в САЩ ще се отложи. Индексите Dow Jones Industrial Average и S&P 500 успяха да се възстановят от загубите и затвориха над психологическите си граници от съответно 17 000 и 2000 пункта. Nasdaq Composite пък отчете ръст от 1,8%.

Фондовите пазари в Китай отчетоха сериозни повишения в последния час от търговията, като ключовият Shanghai Composite затвори с 1,6% нагоре.

Индексът CSI300 на най-големите компании, вписани на борсите в Шанхай и Шънджън, затвори с 1,4% нагоре, а по-малкият Shenzhen Composite също приключи в същите граници.

Междувременно индексът на Хонконг Hang Seng същи отчете ръст от 0,7%.

Обратно на тенденцията акциите на Wynn Macai затвориха с 5% надолу, след като операторът на казина и хотели обяви спад на печалбата за трите месеца до септември. Според Wynn по-ниската нетна печалба се дължи на резкия спад на дейността в Макао.

Японският индекс Nikkei 225 успя да завърши на залено вследствие на нарасналите очаквания за нови стимули от централната банка.

Компаниите за недвижими имоти се представиха отлично. Акциите на Tokyu Fudosan Holdings поскъпнаха с 5,2%, а тези на Mitsui Fudosan и Mitsubishi Estate – съответно с 1,7% и 0,9%.

Финансовият сектор също се представи изключително добре. Акциите на Mitsubishi UFJ Financial Group и Sumitomo Mitsui Financial Group се вдигнаха с по 1%, а тези на Nomura Holdings и Daiwa Securities – съответно с 2,3% и 1%.

Suntory Beverage & Food ще се освободи от съвместното си дружество с Tsingtao Brewery заради застоя в продажбите на силно конкурентния китайски пазар, съобщи бизнес ежедневникът Nikkei. Акциите на конгломерата за напитки поскъпнаха с 1,6%.

Австралийският индекс S&P ASX 200 приключи в близост до 7-седмичен връх с ръст от 0,7%.

Акциите на Commonwealth Bank of Australia поскъпнаха с 1,7%, а тези на National Australia Bank и Australia and New Zealand Banking - съответно с 0,8% и 0,4%.

Цената на акциите на минния производител Aditya Birla Minerals скочи с 30,6% благодарение на изненадващата оферта за придобиване от страна на базираната в Пърт Metals X.

Акциите на Rio Tinto обаче поевтиняха с 1%, след като световната минна компания обяви ръст от 17% на доставките на желязо за третото тримесечие до 91,3 млн. тона и заяви, че вероятно ще постигне прогнозата си за годишни доставки в размер на 340 млн. тона. Цената на акциите на BHP Billiton също се понижи с 0,5%.

Въпреки първоначалния си ръст обаче южнокорейският индекс Kospi в крайна сметка завърши с понижение от 0,2%.

Производителите на автомобили бяха сред най-силно ударените от по-силния вон. Акциите на Kia Motors се сринаха с 2,8%, а тези на Hyundai Motor и Hyundai Mobis приключиха съответно с 0,9% и 1,7% надолу. Цената на акциите на Ssangyong Motor също се понижи с 1,6%.

Акциите на Samsung Electronics също поевтиняха с 0,3%.

Фармацевтичният сектор се представи изключително добре, като подиндексът му отчете ръст с 2,6%. Hanmi Pharmaceutical бе отличникът в индустрията, след като цената на акциите му скочи със 7,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още