IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

След слабите данни за инфлацията в Китай азиатските борси затвориха на червено

Статистиката допринася за опасенията за китайската икономика

12:09 | 14.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на азиатските фондови борси записаха понижения след публикуването на данните за инфлацията в Китай. Тя се забавя повече от очакваното през септември и допълнително увеличава пристесненията за втората по големина икономика в света, пише CNBC.

Китайските фондови пазари се потопиха в следобедната търговия, като индексът Shanghai Composite затвори с 1% понижение. Очакванията за обявяване на повече облекчения изпратиха индекса нагоре, но само за кратко.

Бенчмарковият индекс CSI300 затвори с понижение от 1,1%, по-малкият Shenzhen Composite записа понижение от 1,2%, а стартъп индексът ChiNext изгуби 1,5%.

Хонконгският Hang Seng затвори със спад от 0,7%, като финансовите и имотните компании натежаха най-много на индекса.

Японският индекс Nikkei 225 успя да излезе от негативната територия малко преди приключването на сесията. 

Акциите на автопроизводителите Toyota Motor, Nissan, Suzuki Motor и Honda поевтиняха с между 1,8 и 2,7%, а тези на Komatsuпроизводител на строително оборудване, който силно се влияе от Китай, записаха спад от 3,4%.

Акциите на Nikon се сринаха с 5,3%, след като Nikkei Business daily съобщи, че оперативната печалба на компанията е намаляла с 27% до 9,5 милиарда йени през третото тримесечие.

Южнокорейският индекс Kospi отчете понижение от 0,5%, като рафинериите SK Innovation и S-Oil увеличиха загубите от вторник и завършиха съответно с 3,1 и 4,3 надолу. LG Chem записа спад в цената на акциите от 5%, а Kepco – 3,1%.

Сингапурският бенчмарк Strats Times Index записа понижение от 0,2% и падна под психологическата граница от 3 000 пункта.

Австралийският индекс S&P ASX 200 записа понижение за трета поредна сесия на фона на увеличаващите се притеснения за Китай, който е основен пазар за износ.

Акциите на фирмите в сектора на ресурсите - Santos, Woodside Petroleum и Oil Search, поевтиняха с между 1,6 и 6,8%. Fortescue Metals затвори със спад от 1,4%, а конкурентите BHP Billiton и Rio Tinto записаха намаления от 0,7% всеки.

Борсите в Малайзия и Индонезия бяха затворени заради официални празници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още