IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари се оцветиха в зелено, само Япония отстъпва

Nikkei изгуби 2% на фона на по-силната йена

12:15 | 18.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтрес</em></p>

Снимка: Ройтрес

Акциите на азиатските фондови пазари отчетоха поскъпване в петък, след като Федералният резерв на САЩ реши да остави лихвите на същото ниво, но японският индекс Nikkei 225 отчете понижения поради поскъпването на йената, предава CNBC.

ФЕД не предприe ход по затягане на паричната политика, позовавайки се на несигурността в света и по-слабата инфлация като причина за изчакването. Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън заяви, че централната банка продължава да наблюдава внимателно ситуацията в чужбина, а след това отбеляза, че икономическият растеж в страната се възстановява с достатъчно добър темп. След срещата на ФЕД индексите в САЩ не намериха единна посока.

Китайският индекс Shanghai Composite се повиши с 0,4%, след като данните от Националното статистическо бюро показаха, че средната цена на новите жилища в Китай е нараснала за четвърти пореден месец през август. Въпреки това борсата в Шанхай е надолу с 3,2% за седмицата.

Gemdale поведе печелившите в строителния сектор, като цената на акциите на компанията се повиши с 1,4 %, а тези на China Vanke и Poly Real Estate поскъпнаха със съответно 0,2% и 0,5 %. В същото време акциите на PetroChina изгубиха 0,8%, докато акциите на банковите институции поевтиняха в следобедната сесия. В същото време бенчмаркът CSI300 Index и по-тесният Shenzhen Composite затвориха с повишения от съответно 0,4% и 1,2%.

В Хонконг бяха на фокус строителните компании, които са изключително чувствителни на промените в лихвените проценти. Цените на акциите на Sun Hung Kai Properties скочиха с 3,7%, докато тези на Henderson Land Development и CK Property се повишиха с 1,9% и 2,6%, за да се представят по-добре от по-широкия индекс Hang Seng, който леко поскъпна 0,2%. Решението на Фед ще даде краткосрочен тласък на пазара в Хонконг, заяви Даниел Со от CMB International Securities.

В Австралия S&P/ASX 200 се повиши с 0,46%, подпомогнат от представянето на производителите на злато. Акциите на Newcrest Mining скочиха със 7% на фона на повишаващата се цена на златото, която се доближи до триседмичен връх по време на ранната азиатска сесия.

Акциите на Evolution Mining и Kingsgate Consolidated се повишиха със съответно 1,6% и 0,7%. В същото време компаниите, зависими от нефта, отчетоха спадове на цените на акциите си в диапазона 0,9% – 5% в унисон със спадащата цена на „черното злато“.

В Япония Nikkei изгуби 2%, а по-широкият Topix беше след най-губещите на азиатските пазари, като записа понижение от 2% преди продължителния уикенд. Пазарите в Япония ще бъдат затворени до следващата сряда.

След като валутната двойка USD/JPY се понижи до 119,70, експортно ориентираните компании се търгуваха на червено. Акциите на Toyota Motor и Canon изтриха по близо 2% всяка, докато тези на Panasonic поевтиняха с 2,2 %.

Финансовите копания бяха подложени на разпродажби, като акциите на Sumitomo Mitsui Financial Group и Mitsubishi UFJ Financial Group изтриха по над 3% от стойността си. Цените на акциите на Nomura Holdings също отстъпиха с 2,9%.

В Южна Корея Kospi преодоля загубите от сутрешната търговия, за да завърши на едномесечен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още