IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайските акции ограничиха печалбите след изявлението на централната банка

Останалите водещи индекси на борсите в Азия приключиха търговията с ръстове

11:42 | 13.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Китайските акции ограничиха печалбите след изявлението на централната банка

Китайските акции ограничиха печалбите, след като Централната банка на Китай заяви, че няма основания за последваща девалвация на юана, пише CNBC. Останалите индекси в Азия обаче записаха ръстове в днешната сесия.

Водещият индекс в Япония Nikkei 225 се покачи с 0,99% до 20 595,55 пункта, като преди това за кракто мина на  отрицателна територия след новините за поредната обезценка на юана. Китайският основен бенчмарк - Shanghai Composite, добави 1,76% към стойността си до 3 954,78 пункта.

Хонконгският Hang Seng се повиши с 0,49 на сто до 24 032,08 пункта. Южнокорейският KOSPI финишира с покачване от 0,4% до 1 983,46 пункта. В Австралия S&P/ASX 200 спечели едва 0,11% до 5 387,90 пункта, но прекъсна двудневната губеща серия.

В опит да успокои паникьосаните световни пазари, след като девалвира валутата си в началото на седмицата, Китайската централна банка заяви в четвъртък, че няма основания за по-нататъшно обезценяване на юана заради силните икономически фундаменти. Институцията посочи, че силната икономическа среда в страната, устойчивият търговски излишък, стабилната фискална позиция и високите валутни резерви предоставят "солидна подкрепа" за обменния курс на юана.

Финансовата институция днес понижи референтния курс с 1,1 на сто до 6,401 юана за долар. В двата предишни дни стойността на китайската валута беше понижена с 3,5 на сто.

Китайският индекс Shanghai Composite се луташе между печалбите и загубите по време на сесията, но в крайна сметка затвори с ръст.

На борсите в Китай поевтиняха акциите на компаниите от имотния сектор. Книжата на Poly Real Estate и на China Vanke изгубиха по 2%.

След като през последните два дни бяха обект на интензивни разпродажби, акциите на самолетните компании леко се възстановиха. Капитализацията на China Eastern Airlines се покачи с 3,1%, а тази на Air China – с 1,4 на сто.

В Хонконг книжата на Lenovo се потопиха с близо 7%, след като тримесечните приходи се разминаха с пазарните прогнози. Най-големият производител на компютри ще освободи 3 200 души, което ще му спести 650 млн. долара през втората половина на 2015 г.

В Австралия интересът към банковите акции и към книжата на добивните компании спаси индекса S&P/ASX 200 от по-тежки понижения.

Книжата на Santos и Woodside Petroleum увеличиха цените си с 3,1% и 2,1%, съответно, след като цените на петрола се стабилизираха по време на азиатската търговия.

Капитализацията на Evolution Mining и Newcrest Mining скочи съответно с 5,1 и 4,7 на сто, след като цената на златото достигна 3-седмичен връх. Синият чип BHP Billiton покачи цената на акциите си с 2,1%.

По един процент към стойността на акциите си добавиха Westpac, Australia and New Zealand Banking и National Australia Bank.

Книжата на австралийския телеком гигант Telstra поевтиняха с 1,8% след обявения спад на годишната нетна печалба с 1%.

На борсите в Япония акциите на синия чип Fast Retailing поскъпнаха с 2,2%, а тези на Trend Micro – с 4,9%.

Акциите на McDonald's Holdings Co (Japan) поскъпнаха с 1,5%, въпреки че загубата през първите шест месеца на 2015 г. се задълбочи до 26,22 млрд. йени (210 млн. долара) от 1,85 млрд. йени преди година.

Същевременно компаниите с големи експозиции към Китай, измежду които производителите на оборудване и машини Komatsu и Hitachi Construction Machinery, затвориха с ръстове в цените на акциите от съответно 0,2% и 0,3%.

Капитализацията на SoftBank се понижи с 2,7% на фона на новините, че телекомът ще придобие още 22,9 млн. акции от капитала на американското дружество Sprint.

Данните от деня показаха спад на поръчките на основни машини в Япония със 7,9% през юни, което е първо понижение от четири месеца.

В Южна Корея централната банка запази основния лихвен процент без промяна.

На борсата в Сеул книжата на южнокорейски компании с експозиции в търговията на дребно и потребителските стоки остават във фокуса на инвеститорите. Производителите на козметика AmorePacific и LG Household & Healthcare увеличиха цените на ценните си книги с 2% всяка. Акциите на Shinsegae и Hotel Shilla поскъпнаха с 8,6% и 1,7%.

В Малайзия икономическият растеж през второто тримесечие възлезе на 4,9%, оказвайки се над очакванията на анализаторите за ръст от 4,5%. Той обаче е по-слаб от прираста от 5,6%, отчетен през първото тримесечие на 2015 г. Водещият индекс там - FTSE Bursa Malaysia KLCI, затвори с ръст от 0,87% до 1 623,90 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още