IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси изпратиха седмицата с нови разпродажби

Най-значителен спад с 1% отчете пазарът в Хонконг

10:40 | 24.07.15 г.
Азиатските борси изпратиха седмицата с нови разпродажби

Азиатските фондови пазари се понижиха в петък и затвърдиха негативното представяне на борсите по света в последните дни.

В Китай индексът Shanghai Composite бе нагоре с над 1 на сто, за да затвори в крайна сметка с отстъпление от близо половин процент. Спадът към края на сесията дойде след данните за производствената активност в страната, които показаха пети пореден месец на ограничаване на дейността.

PMI индексът, изготвян от китайската изследователска къща Caixin, която наскоро смени HSBC като доставчик на данни от местния пазар за Markit Economics, намалява от 49,4 пункта през юни до предварителните 48,2 пункта през юли. Резултатите под 50 пункта са сигнал за свиване на активността, докато стойностите над 50 пункта показват експанзия.

Междувременно в Хонконг индексът Hang Seng отстъпи с 1%.

AIA Group, втората по големина в света животозастрахователна компания по пазарна капитализация, отчете спад с 1,3% въпреки отчетените 21% ръст на приходите за първата половина на годината. Доброто представяне е в резултат на силните продажби в Хонконг и Китай.

Казината в страната отчетоха поредно добро представяне. Акциите на Sands China поскъпнаха c повече от 2% след скока със 7% в четвъртък на фона на по-добрите от очакваното тримесечни приходи. Капитализациите на Galaxy Entertainment и SJM Holdings пък нараснаха съответно с 0,7 и 0,2%.

Японският Nikkei 225 премина на негативна територия въпреки възхода в четвъртък.

Спадът на измерителя се дължеше основно на по-големите компании. Търговецът Fast Retailing изтри 1,6%, а Fanuc и Softbank – по повече от 1 на сто.

В същото време в нов доклад Международният валутен фонд предупреди Япония, че страната трябва да увеличи усилията си по отношение на реформите, ако иска да избегне забавяне на растежа, стагфлация и сътресенията на финансовите пазари.

Австралийският S&P ASX 200 спадна, следвайки негативното представяне при най-големия си търговски партньор – Китай. Австралийският долар се срина с повече от 1 на сто до 72,75 американски цента – най-ниското ниво от май 2009 г.

Гигантите в добивната промишленост BHP Billiton и Rio Tinto бяха под натиск на фона на поевтиняването на стоковия пазар, отчитайки спадове от съответно 1,4 и 1 на сто.

Macquarie Group изгуби 3,5%, след като ръководството обяви, че ще се стреми да повиши капитала за потенциални придобивания.

Южнокорейският индекс KOSPI cпадна до най-ниското си ниво за последните почти две седмици. Вонът се търгуваше на тригодишно дъно от 1 167 за долар.

Фирмите, обвързани с китайския пазар, бяха под натиск. Samsung Electronic изтри 0,7%, докато Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering и AmorePacific спаднаха съответно с 4,3 и 1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още