IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските индекси компенсираха част от срива в последните дни

Акциите на над половината от публичните компании в Китай все още са спрени от търговия

11:05 | 09.07.15 г.
Азиатските индекси компенсираха част от срива в последните дни

Азиатските индекси компенсираха леко последните си пропадания в четвъртък, като борсата в Китай получи значителен тласък на фона на последните действия на властите в страната.

Китайският банков регулатор заяви в четвъртък, че ще предприеме серия от мерки в подкрепа на стабилността на капиталовите пазари, като например насърчаване на междубанковото кредитиране.

Въпреки това акциите на повече от половината от публичните компании в Китай са спрени от търговия, тъй като инвеститорите остават стреснати от последните спадове.

"Пекин опитва да го блокира (срива – бел. ред.), но тъй като над 1 300 фирми са спрени от търговия, ситуацията е трудна за продавачите, което доведе до разпростиране в региона", заяви пред CNBC Хералд Ван Дер Линде, директор на HSBC за Азия и Тихия океан. "Тайван и Южна Корея отвориха доста надолу като цяло на фона на несигурността в Китай. Така че в близко бъдеще настроенията не изглеждат много обещаващо".

Китайският бенчмарк Shanghai Composite добави 5,7%, докато Shenzhen Composite напредна с 3,7%.

В Хонконг Hang Seng взе глътка въздух след срива в сряда. Борсата нарасна с близо 5 на сто, пренебрегвайки опасенията за риск от "зараза" от континентален Китай.

Японският Nikkei 225 премина на положителна територия в последния час на търговията, тъй като инвеститорите проследиха пазарния отскок в Китай. В сряда индексът остана под ключовото психологическо ниво от 20 хил. пункта за първи път от седем седмици.

Fast Retailing добави 1 на сто преди излизането на отчета на гиганта в търговията по-късно през деня.

Nissan Motor отчете поредна слаба сесия, спадайки с 1,9% след проблемите с въздушните възглавници на Таkata.

В Австралия S&P ASX 200 също затвори на зелено благодарение на отскока в Китай – най-големия търговски партньор на страната, и по-добрите от очакваното данни за заетостта.

Добивният сектор помогна на борсата да компенсира ранните загуби. Fortescue Metals спадна до многогодишно дъно сутринта, но в крайна сметка добави 3,1%, докато BHP Billiton и Rio Tinto нараснаха съответно с 1,1% и 0,6%.

От друга страна, финансовите дружества останаха на червено. Westpac и National Australia Bank изтриха 0,9% и 0,7%.

Южнокорейският индекс KOSPI се отдръпна от близо 4-месечното дъно в сряда и прекрати петте си поредни сесии на спад.

Брокерските къщи Hyundai Securities и Mirae Asset Securities се възстановиха леко, покачвайки се с по 1%. Въпреки това авиокомпаниите останаха под натиск, като най-губеща бе Korean Air Line, изтрила повече от 5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още