IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси продължават седмицата с положителни резултати

Единствено борсата в Шанхай остава на червено

11:12 | 23.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските пазари продължиха седмицата с положителни резултати на фона на надеждите за достигане до сделка по реформите на Гърция. Борсата в Китай обаче отбеляза отрицателни резултати въпреки данните за слабо подобрение на огромния производствен сектор на страната, съобщава CNBC.

PMI индексът на HSBC и Markit за производството в Китай нарасна до 49,6 пункта през юни спрямо отчетените месец по-рано 49,2 пункта, което все още показва свиване на икономическата активност.

В понеделник американските борси завършиха с повишения, като технологичният индекс Nasdaq Composite приключи сесията с ръст от 0,7%, с което отново постави рекорд. Сините чипове Dow и S&P 500 също приключиха с повишение от по 0,6%.

След сравнително накъсана търговия в резултат на данните за PMI индекса китайският бенчмарк Shanghai Composite продължи с отрицателната си тенденция от миналата седмица, след като потъна с 2,4% в първия ден от търговията си след вчерашния неработен ден.

Борсата в Шанхай в момента се намира на най-ниското си ниво от 29 май насам след стръмната корекция на пазара от миналата седмица. Индексът на сините чипове CSI 300 отбеляза понижение от 1,4%, а по-малкият индекс Shenzhen Compositeот 3,2%. Индексът в Хонконг Hang Seng обаче успя да постигне ръст 0,4%, с което записа най-високите си нива от 12 юни насам.

Японският индекс Nikkei 225 продължи позитивната си посока от понеделник с ръст от 1,6%, достигайки до най-високото си ниво от април 2000 г.

Softbank бяха във фокуса на трейдърите след новината, че мобилният оператор влиза в ново дружество с Bharti Enterprises и тайванската Foxconn. Цената на акциите на Softbank се вдигна с 1,4%, което оказа значителна подкрепа на борсата.

Toshiba се възстанови от загубите си по време на ранната търговия, като акциите ѝ поскъпнаха с 0,5%, след като ежедневникът Nikkei съобщи, че в бизнеса на компанията с полупроводници и компютри за лична употреба също има счетоводни нередности.

Австралийският индекс S&P ASX 200 отбеляза ръст от 1,3%, с което постави рекорд за последните три седмици.

Commonwealth Bank of Australia бе сред най-печелившите на пазра, след като акциите ѝ поскъпнаха с 1,2%, а тези на Macquarieс 1,3%.

Петролните компании също бяха сред лидерите благодарение на стабилните цени на енергията. Цените на акциите на Oil Search и Santos се повишиха с по 1%, а тези на Woodside Petroleum – с 0,8%.

За разлика от тях обаче акциите на туристическата компания Flight Centre се сринаха с 12,2% след публикуването на предупреждение за годишните приходи.

Оптимизмът за решение на кризата с Гърция се отрази положително и на южнокорейския индекс Kospi, който достигна до триседмичен връх след повишение от 1,2%.

Цената на акциите на Samsung Electronics скочи с 3%, след като през миналата седмица падна до най-ниските си нива за последните 7 месеца. Междувременно Cheil Industries, която реално е собственост на Samsung Group, също постигна увеличение от 4,7% заради новия оптимизъм за благоприятно решение по сделката за придобиване ѝ от Samsung C&T.

Финансовите и брокерските къщи също бяха сред печелившите. Акциите на KB Financial и Woori Bank поскъпнаха с по 3%, а Daewoo Securities също се представи изключително добре с повишение на цената на акциите си от 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още