IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Повечето азиатски борси завършиха сесията с повишения

Единствено борсата в Шанхай излезе на червено

10:53 | 19.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските акции, с изключение на тези на борсата в Шанхай, поскъпнаха от самото начало на последния ден от седмицата, след като впечатляващият ръст на Wall Street помогна да се успокои паниката на пазара, предизвикана от кризата в Гърция, съобщава CNBC.

Финансовите министри от еврогрупата не успяха да достигнат до сделка в четвъртък, а преговорите между задлъжнялата Гърция и кредиторите ѝ ще продължат през следващия понеделник.

Междувременно в петък централната банка на Япония до голяма степен потвърди политиката си с решението си за лихвените проценти, продължавайки програмата си за изкупуване на активи, която увеличава паричната база с годишен темп от 80 трлн. йени (650 млрд. долара).

Преди това изявлението на Федералния резерв (Фед) помогна на американските акции да завършат сесията с почти 1% ръст, като технологичният Nasdaq успя в рамките на деня да достигне до високите си стойности от март 2000 г.

Китайският индекс Shanghai Composite увеличи загубите си с 3,2% на фона на вълната от първични публични предлагания, очаквани днес. Според Ройтерс борсата в Шанхай в момента е с 10% надолу в сравнение с пика ѝ от 12 юни и е навлязла в територия на техническа корекция.

„Очакват се 25 нови вписвания, а парични средства на стойност рекордните 6,7 трлн. юана (1,1 трлн. долара) са заключени заради вписването на тези публични предлагания”, заяви пазарният стратег Бърнард Оу.

Японският индекс Nikkei 225 отново премина границата от 20 000, повишавайки се с 0,9%, след като през миналата сесия падна под психологическата граница за първи път от 19 май насам.

Автомобилните производители бяха сред печелившите на пазара след загубите в четвъртък заради новината, че качеството на японските марки е под средното на световно ниво за първи път от 29 години насам. Цените на акциите на Nissan и Honda Motor се вдигнаха съответно с 2,3% и 1,6%, а тези на Suzuki Motor и Toyota Motor – съответно с 0,8% и 0,6%.

Благодарение на невероятните печалби в сектора на ресурсите австралийският индекс S&P ASX 200 също скочи с 1,4%, възстановявайки се от срива с почти 1,3% в предишната сесия.

След като цените на суровия петрол се вдигнаха с почти 1%, акциите на Santos и Woodside Petroleum поскъпнаха с по 1,6%. Цените на желязната руда останаха стабилни на ниво от 60,90 долара за тон, което повиши цените на акциите на BHP Billiton и Rio Tinto с по 1,2%.

Акциите на News Corp отчетоха повишение от 2% въпреки новината за сериозно преструктуриране на издателското подразделение, част от Dow Jones.

Южнокорейският индекс Kospi достигна до най-високите си нива от седмица насам, след като отчете повишение от 0,7% след три поредни дни печалби.

Брокерските къщи и петролните компании бяха сред печелившите на пазара. Цената на акциите на Daewoo Securities се повиши с цели 4,9, а тези на Mirae Asset Securities и Hyundai Securities скочиха с по 3%.

Акциите на SK Innovation и S-Oil също отчетоха увеличение от съответно 1,2% и 1% на фона на по-твърдите цени на енергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още