IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси приключиха сесията със загуби

Единствено корейският индекс Kospi отбеляза повишение

10:33 | 18.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на азиатските борси отбелязаха спад в четвъртък, след като Федералният резерв (Фед) обяви позицията си по отношение на лихвените проценти, съобщава CNBC. След двудневна среща Фед излезе с изявление, че американската икономика вероятно е достатъчно силна, за да издържи на повишение на лихвените проценти по-късно през годината, но занижи прогнозите си за икономическия растеж през 2015 г. заради слабия старт на годината.

В сряда Wall Street завърши с лек ръст, след като трите основни индекса отбелязаха леки повишения на фона на накъсана търговия.

Китайският индекс Shanghai Composite увеличи загубите си, отбелязвайки понижение от 1,2% в следобедната търговия.

Банковият сектор бе ударен най-силно. Акциите на Bank of China и Industrial and Commercial Bank of China потънаха с по 2%.

Секторът на недвижимите имоти обаче отбеляза леко повишение. Цените на акциите на Gemdale и Poly Real Estate се вдигнаха съответно с 1,3% и 0,6%, а тази на Shanghai Shimao спадна с 0,7%. China Vanke също отбеляза минимални загуби.

Индексът на Хонконг Hang Seng отстъпи с 0,7%, след като законодателите отхвърлиха предложението за избирателна реформа от Пекин, която трябваше да определи правилата за избор на следващия управител на града.

Австралийският индекс S&P ASX 200 също отбеляза понижение от 1,3% на фона на масови разпродажби.

Минният сектор бе сред най-губещите. Акциите на BHP Billiton поевтиняха с 0,8%, докато тези на Rio Tinto и Fortescue Metals се сринаха съответно с 1,9% и 4%.

Финансовите компании също се представиха слабо, като цената на акциите на QBE Insurace се понижи с почти 3%.

Акциите на Woolworths потънаха с още 1%, след като в сряда компанията обяви, че генералният изпълнителен директор Грант О'Браян ще се пенсионира след четири години начело на фирмата.

Междувременно икономиката на Нова Зеландия отбеляза ръст от едва 0,2% за първото тримесечие на годината, показаха официалните статистики в четвъртък. Вследствие новозеландският долар загуби почти половин американски цент, а ключовият индекс се понижи с 0,5%.

Националният превозвач Air New Zealand бе най-големият губещ, сривайки се с почти 10% след новината, че конкурентът му Jetstar планира да разшири дейността си в няколко областни града.

Японският индекс Nikkei 225 достигна до най-ниските си нива от 10 юни, губейки 1% от стойността си на фона на понижения в банковия, застрахователния и автомобилния сектор.

Акциите на T&D Holdings и Dai-ichi Life Insurance поевтиняха с по 2%, а Mizuho Financial Group загуби най-много сред банките със спад от 2,2%.

Автомобилните производители се търгуваха на червено след новината, че качеството на японските марки е паднало под средното ниво за първи път от 29 години насам според проучване на J.D. Power. Цените на акциите на Nissan и Suzuki Motor се понижиха с по повече от 2%, а тези на Toyota Motor и Honda Motor – с по 1,5%.

Южнокорейският индекс Kospi единствен отбеляза ръст от 0,4%, след като акциите на Samsung и търговците на дребно поведоха с положителна тенденция.

Цената на акциите на Samsung SDS скочи с 2%, възстановявайки се от три поредни дни загуба. Акциите на дъщерната компания Samsung SDI също отбелязаха ръст от 0,4%.

Въпреки първоначалните си печалби Cheil Industries и Samsung C&T завършиха с понижение от по 1% в резултат на несигурността по планираното сливане на компаниите на стойност 8 млрд. долара. В сряда Samsung Group обяви, че е уверена, че ще победи американският хедж фонд Elliott, който оспорва предложението за придобиване, определяйки условията му за „незаконни“. Cheil Industries де факто е холдингова компания на Samsung Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още