IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси се търгуваха основно на червено във вторник

Борсата в Шанхай се срина сред обявените ограничения на маржин търговията

12:18 | 16.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на азиатските борси отчетоха спад в ранната търговия във вторник, повлияни от преговорите по дълга на Гърция и предстоящата двудневна среща на Федералния резерв (Фед) в САЩ, съобщава CNBC.

Сериозно отражение върху пазарите в Китай имаше решението на регулаторите на ценни книжа от миналия петък за ограничаване на размера на маржин търговията и краткосрочните продажби за първи път със закон. Големият брой първични публични предлагания, планирани за тази седмица, също повлия на борсите.

В понеделник Wall Street отчете известен спад. Индексът Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,6%, а S&P 500 и Nasdaq Composite – съответно с 0,46% и 0,42%.

Капиталовите пазари в Китай започнаха със спадове, след като бенчмаркът на Китай Shanghai Composite и този на Хонконг Hang Seng достигнаха до най-ниските си стойности от почти седмица.

Борсата в Шанхай се срина с 3,4%, а индексът на сините чипове CSI 300 отбеляза подобно понижение.

Австралийските акции завършиха на неутрална територия след първоначалното си повишение в резулат на протокола от последната среща на Централната банка на Австралия, според който органът иска да запази паричната политика гъвкава. Централната банка запази лихвените проценти стабилни на рекордно ниски нива от 2,0% в съответствие с прогнозите на анализаторите.

Акциите на банковите институции се изстреляха нагоре след публикуването на протокола. Цените на акциите на Westpac и Australia and New Zealand Banking се вдигнаха с по 1,4%, а тези на Commonwealth Bank of Australia и National Australia Bank – с по 1%.

Insurance Australia Group остана във фокуса на трейдърите след новината, че Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет е закупила дял от 3,7% от акциите на застрахователя на цена от 388 млн. долара. Цената на акциите на групата скочи с 5,1%.

Японският индекс Nikkei 225 отчете спад от 0,6% в сутрешната търговия, въпреки че съотношението долар-йена се повиши с 0,15% и се търгуваше за 123,60.

Акциите на Toyota Motor потънаха с 0,7% в очакване на годишното общо събрание по-късно през деня. Три чуждестранни фонда заявиха, че в понеделник ще гласуват заедно с Canada Pension Plan срещу предложението на компанията за издаване на нов клас акции.

Honda Motor увеличи загубите си, след като акциите ѝ поевтиняха с още 0,8% ден след като обяви, че ще преизчисли финансовите си резултати за миналата финансова година във връзка с 360 млн. долара допълнителни разходи.

Южнокорейският индекс Kospi също отчете спад от 0,7%, с което достигна до най-ниските си стойности от 17 март насам.

Стръмните понижения сред гигантите на борсата допринесоха значително за негативната посока на пазара. Акциите на Samsung Electronics поевтиняха с почти 2%, а тези на Hyundai Motor и по-малкия му филиал Kia Motors потънаха съответно с 2,6% и 3,3%.

Най-големият производител на стомана в страната Posco отчете загуба от 1,1% след обявяването на сделка за продажба на 38% от акциите на строителното му подразделение на държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия Public Investment Fund.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още