IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ахмет Давутоглу отвори вратичка за сформирането на коалиция

Очертават се тежки преговори за новото правителство в Анкара

14:51 | 11.06.15 г.
<p>
	Ахмет Давутоглу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ахмет Давутоглу. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу отвори вратичка за сформирането на коалиционно правителство в Турция, съобщава Ройтерс.

Давутоглу коментира пред турската държавна телевизия, че управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е отворена за всякакви опции, след като изгуби парламентарното си мнозинство след изборите в неделя.

Информационната агенция припомня, че ПСР получи малко над 40% от гласовете спрямо 50% при предишните парламентарни избори. Така партията няма да разполага с достатъчно депутати, за да може да прокара исканите от президента Реджеп Тайип Ердоган промени в Конституцията за засилване на президентските правомощия и преминаване към президентска република.

Най-голям дял от гласовете „отхапа“ прокюрдската Народна демократична партия, която за първи път влезе в парламента.

Първоначално ПСР даде да се разбере, че няма да приеме да участва в коалиция. Давутоглу обясни тази позиция на политическата сила с времето на коалиционните правителства от 70-те и 90-те години на миналия век, които претърпяха провал.

„Позовахме се на коалиционната ера от 70-те и 90-те години като примери, които показват, че коалициите не са подходящи за Турция. Ние все още поддържаме това мнение, но като имаме предвид настоящата политическа ситуация... Отворени сме към всякакви сценарии предвид последните събития“, коментира турският премиер.

Коалиционното управление през 90-те сериозно подкопа икономиката и провали части от програмата на Международния валутен фонд (МВФ) за икономическа помощ, пише агенцията. Традиционните тогава за Турция светски партии обаче бяха разгромени през 2002 г. от ПСР и оттогава партията на Ердоган овладя институциите.

Преговорите за коалиционното правителство в Турция ще се наблюдават с тревога от партньорите на Анкара в НАТО зарадзи нарастващото напрежение в Близкия изток. Бойците на Ислямска държава стигнаха до границата с Турция, ескалира и насилието в кюрдските региони на югоизток.

Ахмет Давутоглу потвърди, че преди да се пристъпи към предсрочни избори, ПСР ще проучи всички други възможности. Същевременно Реджеп Тайип Ердоган няма да се намесва директно в преговорите за коалицията.

Преговорите обаче се очертава да са доста тежки. Дясната Партия на националистическото движение се вижда като потенциален силен партньор, но поддръжниците ѝ се противопоставят на мирните преговори с кюрдските бунтовници, за които Ердоган и Давутоглу обявиха, че са приоритет за ПСР.

ПСР вероятно ще се опита да преговаря и със светската Републиканска народна партия, но сближаването на идеологическите различия между двете политически сили е изключително сложна задача. Ердоган и съюзниците му разглеждат партията на основателя на модерна Турция като бастион на секуларисти с елитарен манталитет, които потискат религиозните консерватори.

Прокюрдската Народна демократична партия категорично отказа да преговаря за влизането в коалиция с ПСР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още