IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсата в Сидни отстрами пазарите в Азия и Тихия океан

Пазарните участници реагираха на коментарите на гуверньорите на централните банки в Австралия и Япония

11:02 | 10.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Борсата в Сидни отстрами пазарите в Азия и Тихия океан

Азиатските индекси продължиха със спадовете в сряда, след като пазарните участници реагираха на коментарите на гуверньорите на централните банки в Австралия и Япония.

В същото време решението на MSCI да забави включването на китайските акции клас А в своя индекс за развиващите се пазари се отрази на борсата в Шанхай. Китайският бенчмарк Shanghai Composite се покачи първоначално с 0,6%, за да затвори в крайна сметка с минимално понижение.

Вниманието на инвеститорите беше насочено към най-голямото първично публично предлагане (IPO) в страната от 2011 г. насам. Книжата на China National Nuclear Power Corporation (CNNPC) поскъпнаха с 44% при дебюта си до 4,88 юана в сравнение с началната цена на емисията от 3,39 юана.

В Хонконг индексът Hang Seng изтри 0,8 на сто, след като се покачваше с над 0,3 на сто по-рано през сесията.

Акциите на HSBC увеличиха загубите си, изтривайки 0,3% след новината от вчера за свиване на разходите с 5 млрд. долара в рамките на две години.

Само S&P ASX 200 в Австралия затвори с повишение след изявлението на гуверньора на централната банка Глен Стивънс. Той обяви, че институцията е "отворена за възможността" за допълнително намаляване на лихвените проценти, "ако е необходимо".

Банковият сектор на страната отчете смесено представяне. National Australia Bank и Commonwealth Bank of Australia добавиха съответно 0,8% и 0,1%, докато Westpac изтри 0,1%.

Цената на желязната руда нарасна до близо 4-месечен максимум, което обаче не помогна на добивните гиганти. Пазарните оценки на Rio Tinto и Fortescue Metals спаднаха с 0,5% и 2,5%, докато акциите на BHP Billiton изтриха 0,3%.

Капитализацията на Qantas Airways, която обяви добавянето на нови полети в опит да задълбочи транстихоокеанския си съюз с American Airlines, отстъпи с 0,6%.

След като бе над чертата през по-голямата част от сесията в сряда, японският индекс Nikkei 225 спадна до най-ниското си ниво от 19 май.

Междувременно йената нарасна до двуседмичен връх спрямо долара, след като гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода заяви, че реалният ефективен валутен курс показва, че японската валута е "много слаба".

Nintendo прекрати възхода си и акциите на компанията поевтиняха с 0,2% въпреки новината, че Bank of America Merrill Lynch е повишила оценката си за дружеството до "неутрална" от "негативна".

Южнокорейският индекс KOSPI остана на червено на фона на продължаващото разпространение на заболяването, известно като Респираторен синдром на Близкия изток. Здравното министерство в Сеул съобщи рано сутринта в сряда, че още двама души са починали заради инфекцията и отчете 13 нови случая, с което общият брой на заразените достигна 108.

Компаниите, свързани с туризма, отново бяха под натиск поради заболяването. Hanatour Service и Hotel Shilla отстъпиxa c по повече от 2 на сто, докато големите търговци на дребно Hyundai Department Store и Shinsegae изгубиха съответно 2,7% и 1,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още