IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските индекси останаха под натиск

Борсите на континента затвориха с отстъпления след песимистичните данни за инфлацията в Китай

11:39 | 09.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските индекси останаха под натиск

Азиатските индекси приключиха сесията във вторник с отстъпления, след като песимистичните данни за инфлацията в най-голямата икономика в региона и перспективата за по-високи лихвени проценти в САЩ засегна нагласите на пазара.

Индексът на потребителските цени в Китай нарасна с 1,2% през миналия месец на годишна база, оставайки под прогнозите за разширение с 1,4% след резултата от 1,5% през април. В същото време цените на производител продължиха да пропадат, свивайки се с годишен темп от 4,6% през май.

Отделно от ключовите данни за инфлацията инвеститорите очакваха решението на MSCI относно това дали ще включи китайските акции клас А в бенчмарка си за нововъзникващите пазари.

Сериозен натиск имаше върху китайските кредитори. Agricultural Bank of China и Industrial and Commercial Bank of China изгубиха по почти 2%, докато China Construction Bank изтри 1%.

В Хонконг Hang Seng проследи пропадането на борсата в Шанхай. Операторите на казина бяха сред най-големите губещи, като Melco Crown и Galaxy Entertainment спаднаха съответно с 5% и 3%.

Акциите на HSBC добавиха над 1%, след като британският заемодател обяви плановете си за съкращаване на разходите с 5 млрд. долара в рамките на две години.

Японският бенчмарк Nikkei 225 разшири пропадането си, удряйки близо триседмично дъно.

Сините чипове Toshiba, Toyota Motor и Sony поеха надолу, спадайки с между 1,2% и 1,9%, след като двойката долар-йена отстъпи леко до 124,4.

В Австралия S&P ASX 200 премина на отрицателна територия на фона на натиска в банковия сектор. Борсата в Сидни се търгуваше за първата си сесия за седмицата, след продължителен уикенд.

Commonwealth Bank of Australia затвори с минимално отстъпление, а Australia and New Zealand Banking и Westpac добавиха по 0,7%. National Australia Bank пък изтри 0,3 на сто.

Южнокорейският индекс KOSPI отстъпи минимално, след като по-рано през сесията на дълбоко на червена територия.

Hyundai Motor нарасна с 0,4 на сто, след като по-рано през търговията бе напред с повече от процент на фона на новината, че планира разработването на по-голям премиум джип.

В същото време гигантът на борсата Samsung Electronics изтри 2,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още