IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акциите в Азия се търгуваха смесено в четвъртък

Китайските борси станаха свидетели на крайни колебания през целия ден

11:19 | 04.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В четвъртък капиталовите пазари в Китай станаха свидетели на крайни колебания след признаците, че брокерите в страната са възпрепятствани от маржовото финансиране. Останалите борси в региона се търгуваха смесено, съобщава CNBC.

Американските акции завършиха последната сесия с ръст на фона на позитивните икономически данни и оптимизма, че скоро ще има резултат от преговорите по гръцкия дълг. Технологичният индекс Nasdaq се повиши с 0,45%, докато Dow Jones Industrial Average и S&P 500 затвориха с ръст от съответно 0,36% и 0,21%.

Китайският индекс Shanghai Composite приключи с повишение от 0,76% след големите колебания в резултат на опасенията около ликвидността по новите акционерни предложения от тази седмица и новините за ограничения на маржовото финансиране.

Индексът CSI300 на най-големите компании в Шанхай и Шънджън се вдигна с 0,74%, докато по-малкият индекс Shenzhen Composite отбеляза ръст от 3,5%. Индексът Hang Seng в Хонконг заличи по-ранните си загуби и се върна към по-неутрална територия.

Губещите на пазара включват Alibaba Pictures, чийто акции спаднаха с 8,6% след обявяването, че компанията ще продаде акции на малки инвеститори за сумата от поне 1,6 млрд. долара.

Сред победителите от друга страна е автомобилният производител BYD, чиито акции поскъпнаха с 9,5% на борсата в Хонконг и с 10% в Шънджън.

Австралийският индекс S&P ASX 200 приключи сесията на най-ниските си нива от 27 януари насам след спад от 1,4%, с което отбеляза четвърти пореден ден загуба.

Секторът на ресурсите претърпя сериозен срив, след като производителят на злато Newcrest Mining и енергийната компания Oil Search завториха със спад съответно от 3,3% и 2,3%. Сред минните компании Fortescue Metals е най-големият губещ със спад на цената на акциите от 3,17%.

Търговците на дребно също пострадаха след слабите данни за продажбите на дребно. Единствено Harvey Norman отбеляза ръст от 2,3%, докато акциите на JB Hi-Fi и Myer поевтиняха съответно с 0,3% и 2,8%, а доставчикът на хранителни продукти MetCash загуби почти 20%.

След първоначалното си повишаване акциите на SEEK завършиха с понижение от 0,3% след новината, че сайтът за работа ще плати около 125 млн. долара, за да повиши мажоритарния си дял в Seek Asia и OCC Mundial.

Междувременно National Australia Bank е в преговори с японските Nippon Life за продажбата на отдела за животозастраховане на банката, твърди Australian Financial Review. Акциите на кредитора отчетоха нови загуби, след като този път се понижиха с 2,06%.

Южнокорейският индекс Kospi се възстанови леко от трите поредни дни загуба, отчитайки ръст от 0,5%, основно благодарение на 5-процентния скок на акции на Samsung Electronics.

Базираният в САЩ хедж фонд Elliott заяви в четвъртък, че е купил 7,1% от акциите на Samsung C&T Corp. и разкритикува офертата за закупуване на всички акции от Cheil Industries, холдинговата компания на Samsung Group. В резултат на това акциите на Cheil Industries и Samsung Group се сринаха съответно с 5% и 10,3%.

Японският индекс Nikkei 225 приключи деня с леко повишение от 0,1% благодарение на подкрепата от съотношението долар-йена, което леко напредна и се търгуваше на стойности от 124,35.

Индексът Softbank затвори със спад от 1,2%, след като обяви инвестиции на стойност 1 млрд. долара в южнокорейската платформа за електронна търговия Coupang.

Сред големите губещи беше търговецът на дребно Rakuten, който се срина с повече от 6% след обявяването на плановете си да емитира нови акции за около 1,5 млрд. долара.

Финансовите компании бяха сред най-активно търгуваните акции. Sumitomo Mitsui Financial Group и Mitsubishi UFJ Financial Group отбелязаха ръст от по 1,1%, а Mizuho Financial Group – от 0,9%.

Повече за IPO пазара в Китай можете да разберете от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайта на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още