IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските акции бяха подложени на разпродажби

Японският Nikkei 225 записа най-лошото си представяне от четири месеца насам

10:57 | 30.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските акции бяха подложени на разпродажби

Азиатските акции бяха подложени на засилени разпродажби в четвъртък. Пониженията за индексите са в унисон с реакцията на Wall Street на данните за икономическия растеж в САЩ снощи. Инвеститорите в Азия останаха разочаровани и от публикуваните корпоративни отчети, пише CNBC.

Водещият индекс в Япония Nikkei 225 се потопи с 2,69% до 19 520,01 пункта, записвайки най-лошото си представяне от четири месеца насам. Китайският основен бенчмарк - Shanghai Composite, изтри 0,76% от стойността си до 4 442,40 пункта.

Хонконгският Hang Seng се понижи с 1,05 на сто до 28 102,68 пункта. Южнокорейският KOSPI финишира със спад от 0,72% до 2 127,17 пункта, който е петият пореден. В Австралия S&P/ASX 200 загуби 0,83% до 5 790 пункта, като се установи на 6-седмично дъно.

Японската централна банка (ЯЦБ) запази текущия курс на паричната си политика, като намали прогнозата си за растежа и инфлацията. Финансовата институция вече очаква инфлация от 0,8% през 2015 г. и икономически растеж от 2%. Предходните прогнози бяха за инфлация от 1% и ръст от 2,1%.

Данните от деня показаха, че през март японското индустриално производство намалява с 0,3% на месечна база. Анализаторите предричаха остър спад от 2,3 на сто.

На борсите в Токио книжата на Honda Motor поевтиняха с 6,7% след новините, че тримесечната печалба се свива с 43% на годишна база.

Акциите на Takeda Pharmaceutical изгубиха 2,1% от цената си. Компанията се съгласи да плати 2,4 млрд. долара на щатските правни власти след обвиненията, че фармацевтичната компания е скрила риска за причиняването на рак от нейно лекарство за диабетици.

Пазарната капитализация на Panasonic се увеличи с 0,5%, след като компанията изненада приятно с финансовите си резултати за миналата година, когато технологичното дружество реализира нетна печалба за 1,5 млрд. долара.

Банковите акции в Австралия бяха подложени на разпродажби. Книжата на Australia and New Zealand Banking и Westpac поевтиняха с 2% всяка, а тези на Commonwealth Bank of Australia и National Australia Bank – с по 1,8%.

Телекомуникационният сектор също инкасира загуби. Книжата на синият чип Telstra се потопиха с 1,4%.

В Нова Зеландия централната банка остави лихвените проценти без промяна, както очакваха анализаторите, но си остави вратичка за понижение на ставките, ако вътрешното търсене отслабне.

В Китай ръстовете на акциите на транспортните компании бяха засенчени от разочароващото представяне на банковите акции.

Растежът на печалбите на Bank of China и China Construction Bank за първото тримесечие е най-бавният от 6 години насам. Нетната печалба на Industrial and Commercial Bank of China се покачи с 1,4%, което пък е най-бавното темпо от 8 години. Трите банки свиха капитализациите си с между 1,3% и 2,2%.

Ниските цени на горивата подкрепиха финансовите резултати на авиокомпаниите. Акциите им се радваха на силно търсене. Книжата на China Eastern Airlines поскъпнаха със 7%, а тези на China Southern Airlines и Hainan Airlines – с 3% и 2,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още