IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Размествания във властта в Саудитска Арабия

Крал Салман определи престолонаследника, смени няколко министри

18:57 | 29.04.15 г.
Размествания във властта в Саудитска Арабия

Новият крал на Саудитска Арабия Салман смени престолонаследника и посочи най-младия си син като втори наследник на престола, съобщава Ройтерс.

Новият престолонаследник е принц Мохамед ибн Найеф Ал Сауд. Втори престолонаследник е Мохамед бин Салман. Предишният престолонаследник - принц Мукрин ибн Абдул Азиз Ал Сауд, е бил освободен, включително и от поста му на първи заместник министър-председател, по негова молба.

С разместванията във властта крал Салман на практика решава проблема с линията на наследяване за десетилетия напред, отбелязва информационната агенция. Това обаче сигнализира, че кралството ще следва по-твърда външна политика, особено по отношение на регионалния си съперник Иран.

Мохамед ибн Найеф е смятан за съюзник на САЩ (завършил е политически науки в САЩ през 1981 г.) и е известен като “страшилище” за ислямистите. Агенцията припомня, че през 2009 г., когато той оглавяваше службите за сигурност, терористичната организация Ал Каида осъществи нападение срещу него. Той оцеля, а през 2012 г. стана министър на вътрешните работи.

Крал Салман реши също така да замени външния министър на Саудитска Арабия министър принц Сауд Ал Фейсал с посланика на страната в САЩ Адел ал Джубейр. Сауд Ал Фейсал е на поста от 1975 г. и е поискал да се оттегли по здравословни причини, но все пак ще има надзорна роля върху външните работи.

Министърът на труда Адел ибн Мохамед Факей пък е назначен за нов министър на икономиката, а за министър на труда е определен Муфредж ал Хакбани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още