IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите в Шанхай и Токио затвориха с повишения

Тласък на търговията дадоха последните ходове на Китай за стимулиране на икономиката и добрите данни от Япония

12:57 | 22.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След като Wall Street приключи последната си сесия със смесени резултати, в сряда азиатски акции се търгуваха с повишения навсякъде. Борсите в Япония и Шанхай затвориха пък на най-високите си равнища от години, съобщава CNBC.

Американските индекси не успяха да задържат инерцията си от понеделник и завършиха на по-ниски нива. Индексите Dow Jones и S&P 500 отбелязаха спадове от съответно 0,5% и 0,2%, докато Nasdaq се вдигна с 0,4% заради ръста на биотехнологичните акции.

След като се вдигна с 1,1%, японският индекс Nikkei 225 отново се върна над психологическата граница от 20 000 пункта, като отбеляза нов 15-годишен връх и първо покачване от 10 април насам.

Японската борса бе повлияна положително от данните за по-бързия ръст на износа през март, който се покачи с 8,5% повече в сравнение с миналата година. Равнището на вноса се срина с 14,5%, което е по-ниско от очакваните 12,8%. По този начин Япония отбеляза първия си търговски излишък за почти три години.

Сред печелившите от сряда бяха Mitsubishi UFJ Financial Group и Sumitomo Mitsui Financial Group, чиито акции се повишиха съответно с 3% и 3,8%, както и Sony Financial and Nomura Holdings, които се качиха съответно с 6,7% и 4,5%.

Индексът Shanghai Composite затвори с ръст от 2,5%, с което достигна най-високите си нива от февруари 2008 г. насам на фона на последните ходове на Китайската централна банка за стимулиране на икономиката.

Сред печелившите бяха и China Shipbuilding Industry, чийто акции се повишиха с 5,5%, а тези на China State Construction Engineering нараснаха с 2,8%.

Най-голямата частна банка в Китай China Minsheng Banking обяви, че нетната ѝ печалба за първото тримесечие се е вдигнала с 5,5%, което качи цената на акциите ѝ на Шанхайската борса с 1,4%.

Междувременно индексът Hang Seng отбеляза ръст от 0,4%, с което достигна едноседмичен връх.

След като бе съобщено, че директорът на Kaisa Group е отказал да продаде своя дял от компанията, който възлиза на 49,3%, на Sunac China Holdings, акциите на последната се повишиха с цели 11,7% .

Държавната компания China Overseas Land & Investment отбеляза напредък от 4,5%, след като съобщи и за 4,5% ръст на оперативната си печалба.

Австралийският индекс S&P ASX 200 спадна с 0,6%, след като бяха публикувани данните за потребителските цени за първото тримесечие. За сметка на това австралийският долар се покачи до 0,7766 щатски долара.

Акциите на National Australia Bank и Westpac отбелязаха спад от по 1%, а Australia & New Zealand Banking и Commonwealth Bank of Australia затвориха с по 0,7% по-ниски стойности.

BHP Billiton, която представи отчета си за първото тримесечие преди пазара да отвори, отстъпи с 1,1%, а Rio Tinto също отбеляза спад с 0,5%. Освен при производителите на желязна руда, отстъпленията бяха отчетени и при петролните компании Santos и Oil Search, които също спаднаха с по 1%.

Въпреки първоначално си покачване, южнокорейският индекс KOSPI завърши с незначително понижение.

Акциите на поизводителя на стомана Posco паднаха с 3,7%, след като не успя да отговори на очакванията за по-високи нива на оперативната си печалба за първото тримесечие. KB Financial Group и Hyundai Motor също затвориха с по-ниски стойности, отбелязвайки спад от съответно 2% и 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още