IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари се върнаха към растеж

Борсата в Хонконг отбеляза ръст, след като в понеделник отчете най-големите си загуби за последните 4 месеца

13:24 | 21.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Азиатските индекси отбелязаха ръст във вторник след подема на борсите в САЩ и Европа в резултат на хода на Китай през уикенда да намали резервите по кредитите в опит да стимулира икономиката си, съобщава CNBC.

В понеделник азиатските пазари реагираха негативно на предприетата стъпка, обезпокоени, че китайските власти ще наложат допълнителни ограничителни мерки върху спекулативната търговия.

Впоследствие обаче американските акции поскъпнаха, като технологичният Nasdaq поведе всички основни индекси с ръст от 1,3%, отбелязвайки най-добрия си ден от 10 февруари насам. Dow Jones Industrial Average и S&P 500 също се вдигнаха, съответно с 1,2% и 0,9%.

Китайският индекс Shanghai Composite затвори с повишение от 0,9%, след като потъна с 1,6% през предишната сесия в резултат на опасенията за регулаторни ограничения върху маржовото финансиране.

Цената на акциите на China Minsheng Banking отбеляза ръст с 2,7% на борсата в Шанхай и с 6,2% в Хонконг преди обявяването на резултатите на компанията за първото тримесечие днес.

След като China Resources Enterprise обяви във вторник, че ще продаде всичките си нетърговски активи на основния си акционер China Resources Holdings, акциите на конгломерата, фокусиран върху търговия на дребно, поскъпнаха с 50% в ранната търговия, изпреварвайки повишението от 2,8% на основния индекс Hang Seng. Борсата в Хонконг сложи край на двата последователни дни негативни резултати, след като в понеделник отчете най-големите си загуби за последните 4 месеца.

Австралийският индекс ASX 200 се вдигна с 0,7% след загубите си в понеделник, но според анализаторите повишението може да продължи твърде кратко.

Акциите на минните компании BHP Billiton и Rio Tinto също отбелязаха напредък от 2,6% и 1,5% съответно, но за сметка на това тези на Fortescue Metals останаха без промяна.

Междувременно Atlas Iron поиска ценните им книжа да останат спрени от търговия на австралийската борса за още три седмици, тъй като „спадът на цените на желязната руда в последно време ни оставя без избор“.

Oil Search отбеляза понижение с 0,1% след новината, че запазва годишните си прогнози въпреки спада в оборота си за първото си тримесечие.

Австралийският долар поевтиня с 0,3%, достигайки 0,7696 долара за един американски долар.

Японският индекс Nikkei 225 се качи с 1%.

Сред автомобилните компании акциите на Mitsubishi Electric поскъпнаха с 3,4%, а Toyota Motor също отбеляза повишение от 1,8% на фона на надеждите за по-силни продажби в САЩ. Акциите на Canon обаче поевтиняха, след като бизнес ежедневникът Nikkei съобщи, че компанията е отбелязала 15% спад в оперативната си печалба за последното четиримесечие.

Фармацевтичната компания Daiichi Sankyo отчете ръст от 3,1% след новината, че ще продаде дялове на стойност 3,6 млрд. долара на индийската компания Sun Pharmaceutical Industries.

След като в началото на сесията южнокорейският индекс Kospi отбеляза най-високите си стойности за последните 3 години и половина, стойностите му отново паднаха и в крайна сметка завърши без промяна.

Hyundai Securities и Samsung Securities загубиха по почти 2% всяка, а Hyundai Motor и Kepco също отбелязаха спад съответно с 2,3% и 1,8%.

Акциите на SK Holdings се вдигнаха с 3,2%. Дяловете на Hanwha Chemical Corp обаче скочиха с цели 10%, след като вписаната в Nasdaq компания за възобновяема енергия Hanwah Q Cells подписа сделка за продажбата на 1,5 гигавата слънчеви модули на американската NextEra Energy, с което отбеляза най-голямата единична сделка в сферата на слънчевата енергия.

Книжата на Singapore Telecommunications потънаха с 2%, след като компанията обяви плановете си да бъде заличена от австралийската стокова борса заради ниския интерес към акциите им, а междувременно индексът Straits Times завърши с ръст от 0,2%, възстановявайки се от спада си в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още