IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайската борса изкачи нов многогодишен връх след данните за инфлацията

Японският индекс Nikkei 225 ce отдалечи още от психологическата граница от 20 хил. пункта

14:14 | 10.04.15 г.
Китайската борса изкачи нов многогодишен връх след данните за инфлацията

Китайските акции завършиха седмицата на нов многогодишен връх, докато в Япония водещият индекс се отдалечи от психологическата граница от 20 хил. пункта.

Инфлацията в Поднебесната империя остана без промяна през март. Това може и в известен смисъл да е добра новина, но доказва, че мерките, които предприе Пекин, не са направили кой знае какво, за да облекчат дефлационния натиск.

Потребителските цени са нараснали с 1,4% през март – колкото и през февруари, докато анализатори очакваха ръстът им леко да се забави до 1,3%.

Цените на производител са се понижили също с по-малко от прогнозите – с 4,6%, а не с 4,8%, оставайки на негативна територия вече три години. Основен натиск върху тях оказват цените на суровините.

В Япония Nikkei 225 прекоси границата от 20 хил. пункта за първи път от април 2000 г., но бързо се отдръпна на фона на движението на валутната двойка долар-йена, която отстъпи леко надолу до 120,5.

Fast Retailing бе в светлината на прожекторите, след като обнови прогнозата си за годишна печалба и продажбите на фона на доброто представяне на марката Uniqlo. Капитализацията се покачи с 2,5%, удряйки нов исторически връх.

Lawson изтри 4,3%, отчитайки най-големия си еднодневен спад от две години насам, след като финансовият отчет на оператора на магазини остана под очакванията на пазара.

В Китай Shanghai Composite добави почти 2% до нов седемгодишен връх след новите данни за инфлацията, които породиха очакванията за отпускане на допълнителни правителствени стимули.

Книжата на кредиторите бяха сред най-активните. China Everbright Bank добави 3,7%, докато Agricultural Bank of China отчете 1,1 на сто ръст.

В Хонконг Hang Seng се върна обратно на положителна територия, добавяйки 1,3% до най-високото си ниво от януари 2008 г.

Австралийските акции се покачиха със стабилни темпове благодарение на доброто представяне на банковия сектор.

Commonwealth Bank of Australia и National Australia Bank отчетоха повишения от по 0,3%, докато Westpac затворени с ръст от 0,9%.

Южнокорейският индекс KОSPI изкачи 8-месечен връх, стимулиран от автомобилните производители, търговците и брокерските къщи.

Сред печелившите бяха Hyundai Securities и Samsung Securities, които добавиха съответно 11,3% и 7,3% на фона на очакванията за по-добри печалби през първото тримесечие. SK Hynix и Hyundai Motor пък се покачиха съответно с 4,1% и 3,7%.

Акциите на Samsung Electronics се повишиха с 0,5% след официално пускане в продажба на моделите смартфони Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge.

Междувременно южнокорейският вон изгуби 0,2% от покупателната си сила, търгувайки се при 1 093 за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още