IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без единна посока за индексите в Азия

Tърговията бе подвластна на данните за промишлената активност в Китай

11:04 | 24.03.15 г.
Без единна посока за индексите в Азия

Азиатските индекси отчетоха смесени резултати във вторник с оглед на отрицателното въздействие от по-слабите от очакваното данни за промишлената активност в Китай.

Китайската икономика излъчи нови сигнали за тревоги към анализаторите, след като индексът на промишлена активност, изчисляван от HSBC и института Markit, се срина според предварителни данни до 11-месечния си минимум от 49,2 пункта през март. По този начин измерителят премина под границата от 50 пункта, разделяща свиването от разширяването.

Анализаторите очакваха известен спад на показателя, но се предвиждаше той да е доста по-умерен – от 50,7 на 50,5 пункта. През третия месец отслабват както заетостта, така и новите поръчки, се отбелязва в доклада. През февруари индексът отчете 50,7 пункта.

След спада oт над 1% в сутрешната сесия поради лошите данни Shanghai Composite се възстанови и излезе в крайна сметка на лек плюс, разширявайки се за десета поредна сесия.

Компаниите от имотния сектор отбелязаха спадове, като China Merchants Property и Poly Real Estate изтриха по повече от 3%. Междувременно брокерските къщи като Haitong Securities и Founder Securities спаднаха с по повече от 2%, докато Citic Securities изтри 2,6% въпреки положителния тримесечен отчет.

В Япония Nikkei 225 отстъпи от 15-годишния връх в понеделник, а йената запази позиции малко под 120 за долар.

Сред най-губещите беше GS Yuasa, която изтри 3,1% след намаляването на прогнозата за печалба.

Sharp получи тласък за втора поредна сесия, добавяйки 2% след новината, че ще обедини усилия в производството си с тайванската Hon Hai Precision Industry.

Въпреки слабите данни от страната в Австралия S&P ASX 200 успя да се задържи над чертата, черпейки сили от стабилизирането на цените на суровините.

Добивният гигант BHP Billiton добави 0,7%, докато Fortescue Metals нарасна с 1,5%, а Whitehaven Coal – с 2,4%. На другия полюс бе Woodside Petroleum, който изтри 0,3 на сто.

Южнокорейският индекс KOSPI спадна в последния час на търговията с оглед на слабото представяне на компаниите от автомобилния и банковия сектори. Капитализацията на Hyundai Motor отстъпи с 2,2 на сто, докато Kia Motors изгуби 1,3%.

Акциите на KB Financial Group поевтиняха с 2.,5%, докато Hana Financial и Woori Bank спаднаха съответно с 2,2% и 1,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още