IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР запазва оптимизма си за Китай въпреки забавянето на растежа

Ръстът на БВП от 7% е по-постижима цел, заяви ръководителят на организацията Анхел Гурия

15:04 | 20.03.15 г.
ОИСР запазва оптимизма си за Китай въпреки забавянето на растежа

Икономиката на Китай се развива с "нормален" темп, който е по-устойчив от предишния твърде бърз растеж, заявиха от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в петък.

Втората по големина икономика в света си постави за цел през 2015 г. "около 7%" растеж – равнище, което ако бъде постигнато, ще се окаже най-слабата експанзия на Поднебесната империя в последните 25 години.

През 2014 г. Китай си постави за цел растеж от "около 7,5%", който в крайна сметка бе постигнат от властите след серия от стимули за икономика, включително първото понижение на лихвите от страна на централната банка.

"Това (заявеното целево ниво от 7% – бел. ред.) смятаме за по-постижима цел", заяви пред CNBC генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия в телефонно интервю от Пекин.

Икономиката на Китай забавя развитието си в последните години с оглед на преминаването от растеж, базиран на износа, към такъв, в основата на който стои вътрешното потребление. Според мнозина експерти обаче трансформацията ще осигури по-устойчива дългосрочна стабилност на страната.

Икономиката нарасна със 7,4% през миналата година, което е забавяне спрямо покачването със 7,7% през 2013 г. и историческия максимум от над 14% през 2007 г.

През миналия месец Китайската централна банка намали отново лихвените проценти, облекчавайки паричната политика с цел подпомагане на отслабващата икономика.

По думите на Гурия процесът на либерализация на лихвените проценти и валутния режим е правилна стъпка, която постепенно ще даде своите резултати. През последните години Пекин предприе редица стъпки за интернационализиране на юана и за увеличаване на гъвкавостта му на валутните пазари.

"Налице е постепенен ход на либерализация по отношение на лихвените проценти, огледалото на които е по-голямата гъвкавост на валутния курс... което е единственият начин за предпазване от външни шокове", каза Гурия.

"Това, което виждам, е постепенно движение към по-голяма либерализация на лихвените проценти и валутните курсове", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още