IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси продължиха възхода си

Във фокуса на пазарните участници са заседанията на централните банки по света

10:43 | 17.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските индекси продължиха възхода си

Азиатските индекси се повишиха във вторник, като пазарите в Токио, Шанхай и Сеул завършиха сесията на нови върхове, след като инвеститорите се фокусираха върху поредицата от заседания на централните банки по света.

Японската централна банка реши да запази обема на програмата си за количествено облекчаване, запазвайки очакванията си за развитието на третата по големина икономика в света. Институцията заяви, че ще продължи да разширява паричната база с приблизително 80 трлн. йени годишно, въпреки че инфлацията продължава да е далеч под целевото равнище от 2%.

Междувременно Централната банка на Индонезия ще обяви решението си за основната лихва по-късно през деня. Пазарите не очакват промяна след неочакваното покачване на ставката през февруари.

Днес в САЩ започва двудневното заседание на Федералния резерв. Срещата се очаква с особен интерес на фона на рязкото поскъпване на щатския долар спрямо основните световни валути, като експерти вече залагат какъв ще е отговорът на САЩ.

Японският индекс Nikkei 225 завърши на нов 15-годишен връх на фона на очакванията, че компаниите могат да подобрят възвръщаемостта на собствения капитал (ROE). Йената пък остана почти без промяна при 121,3 спрямо долара след решението на централната банка.

Hitachi и Mitsubishi Heavy Industries напреднаха съответно с 4,3 на сто и 1,8%, след като вестник Nikkei съобщи, че дружествата планират да вдигнат ROE над 10 на сто.

Fanuc, ключов фактор за подема на индекса през миналата седмица, възобнови своя възход, добавяйки 2,2%, след като падна с 0,6 на сто в предходната сесия.

Китайският Shanghai Composite нарасна в края на сесията, за да затвори на нов 5-годишен връх от 3 503 пункта, подхранван от очакванията за допълнително стимулиране на втората най-голяма икономика в света.

Брокерските къщи отново отчетоха покачвания. Huatai Securities бе най-печеливш, добавяйки 4,4%, докато Haitong Securities и Citic Securities нараснаха с по над 2%.

Капитализацията на PetroChina се разшири с 2,6% въпреки новината, че единият от заместник-председателите на дружеството е разследван за "сериозни дисциплинарни нарушения".

Австралийският индекс S&P ASX 200 също напредна на фона на очакванията за публикуването на протокола от последното заседание на централната банка.

Компаниите от добивния сектор отчетоха ръстове въпреки продължаващото пропадане на цените на петрола до над 6-годишно дъно. Oil Search и Woodside Petroleum пък се покачиха с 0,8 на сто и 1,8%, докато Santos отбеляза ръст от 3 на сто.

В Южна Корея KOSPI приключи на 5,5-месечен връх. Hyundai Motor и Kia Motors нараснаха съответно с 3,7 и 2,7%, след като вонът остана в близост до 20-месечно дъно. Технологичните дружества, като Samsung Electronics и Samsung SDI, пък се разшириха съответно с 1,8 и 4,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още