IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Северна Корея обявиха година на приятелство

Двата режима засилват икономическите и военни връзки помежду си на фона на Западните санкции

10:54 | 11.03.15 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерите на Северна Корея и Русия - Ким Чен Ун и Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерите на Северна Корея и Русия - Ким Чен Ун и Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Отлъчени от международната сцена, Северна Корея и Русия обявиха 2015 г. за година на двустранно приятелство, в която ще бъдат проведени серия от политически, икономически и културни обмени, съобщава The Telegraph.

Държавните медии в Северна Корея отбелязват, че тази година се отбелязват 70 години от корейското освобождение от японска колониална власт, както и от победата на Русия във Великата отечествена война“.

Изявлението на Пхенян е последният индикатор за близката връзка, която се развива между двама лидери и две нации, които са цел на международни санкции. И Северна Корея и Русия са обект на санкции от ООН, като организацията се опита да спре руската намеса във войната в Украйна. ООН също така наложи санкции върху Северна Корея, след като тя проведе трети подземен ядрен тест през февруари 2013 г., както и серия изстрелвания на ракети.

Отношението на Пхенян към човешките права също се обсъжда в ООН и е възможно лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун да бъде включен в дело, отнесено до Международния наказателен съд.

Москва обаче има право на вето в Съвета за сигурност на ООН, който би могъл да защити новия ѝ стар съюзник.

За Русия ползите са основно икономически. Москва отписа 10 млрд. долара от севернокорейсикя дълг от 11 млрд. долара миналата година и обяви, че останалият 1 млрд. долара ще бъде инвестиран обратно в страната.

Руски инвеститори се съгласиха да налеят 25 млрд. долара в нестабилната железопътна мрежа на Северна Корея (в замяна на достъп до минералните ресурси на страната), а допълнителни средства ще отидат в друга инфраструктура. Частни руски фирми също така помагат на Пхенян да възстанови електрическата си мрежа, а двете страни заедно разработват свободното от лед пристанище Расон за износ на руски въглища.

Руският президент Владимир Путин също така покани на 9 май Ким Чен Ун в Москва да присъства на 70-ата годишнина от края на Втората световна война като специален гост на военния парад. Сходни покани бяха изпратени до други световни лидери, но е много възможно Путин и Ким да бъдат сами на подиума.

Основно притеснение е растящият военен съюз между Русия и Северна Корея. Двата режима наскоро обявиха планове да проведат редица армейски, морски и въздуши учения тази година.

Ким Чен Ун също така се надява да получи модерна военна технология. Неговият баща Ким Чен Ир се опита да постигне сделка за изтребители Сухой Су-35 през 2002 г. Предвид охладнелите отношения на Москва със Запада в момента, анализатори смятат, че не е невъзможно най-после да бъде постигната сделка.

Бившият севернокорейски диктатор Ким Чен Ир посети Русия през август 2011 г. в своя брониран влак за една от малкото си външнополитически срещи. Той се срещна с тогавашния президент и сегашен премиер Дмитрий Медведев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 2
kane
преди 9 години
...коня/ хипер богатите/ освен че имат поколения лентяи - деца и наследници на които не се налага да работят изобщо - най-големите комунисти... да фашизма създава добра почва за комунизъм/ и скоро/ в това хилядолетие/ всички ще се убедят в това/Освен че създава лентяй фашизма грижейки се само за "коня", е накарал коня да разбере че парите му носят повече пари, когато инвестира във властта, а не в икономиката само!И така храненика на фашизма/империализма - богатите - коня, започва да корумпира и разбива демокрацията като тласка обществото към чист фашизъм. Разбрал че че от всеки "инвестиран" лев в политиката се вадят 2лв, а от всеки инвестиран лев в икономиката може и да не се извади нищо за дълъг периодИ така обиковения човек -99% от хората стават незначителни, дори и да гласуват, защото управлението е купено и е фарс. До това води "развитието на капиталистическата с-*** според мен"Ние накрая/в развитието си/ се срещнахме с врага - и това сме самите ние"А.Сампсън за капиталиизма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
kane
преди 9 години
"Москва отписа 10 млрд. долара от севернокорейсикя дълг от 11 млрд. долара миналата година и обяви, че останалият 1 млрд. долара ще бъде инвестиран обратно в страната"............................................Русия отписа дълга си и към Куба и Венецуела преди няколко години!Кога фашистките западни частни банки и фондове ще отпиша наш дълг!?!?Та те само чакат да ни го набият, за да изкарат повече лихви, и ни убиват икономически и политически "съветват" нашите политици да действат с/у интереса на българина и в техен - личен фашистки интерес!Те даже на Хаити, който са безкрайно бедни след земетресението нямат почти нищо, не отписват дълга!Формулата на равития капитализъм - фашизма е сгрешенаПо-точно фашизма се концентрира в/у решаването проблемите само на богатите хора. И е решено, че "икономиката рипълва даун". Демек дайте да се грижим за "коня, за да има за вребците"Обаче!Коня е открил швейцарските банки, офшорните зони - за да осигури поколние до 9то коляно без да работ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Абе май нещата се въртят около една хипотеза за една тръбичка с газчица за Южна Корея... нещо такова ми се беше причуло преди време. Той Путин не е много по безкористната дружба като Брежнев... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
Сега Руснаците им връчват кирките на тея и почват да копат за руските фирми на ангария ако искат да имат пушки и ток ...... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
0pk
преди 9 години
Стигнах до "Отлъчени от международната сцена" и спрях да чета нататък, щото не се поясняваше от международната сцена на кой театър са отлъчени :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
ньет Сашш ги иска ама ше лапне една кожена пръчка ........Американската мечта за Майдан в Русияhttps://infobalkani.wordpress.com/2015/03/11/%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D1%87%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B0%D0%BD-%D0%B2-%D1%80%D1%83/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 10
khao
преди 9 години
тоест ти твърдиш че тази статия не е вярна, така ли болшевикий ? инвестора ли иска да прилапа на Русия ресурсите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
да им дават и на тея лудите по някоя ракета и няколко МИГа и айде Сашш да се опраа, тоя дебелия ич нема да ги бави там в Калифорнията, само да продължават да го ръчкат за SONY и ше стане раотата ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
абитуриент
преди 9 години
Трън в ОЧИТЕ ВИ Е РУСИЯ.......!!!!!?????......не е като КУЧЕ НА КАИШКА....... и СУРОВИНИТЕ не може да и ПРИЛАПАТЕ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още