IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японската борса изкачи 15-годишен връх

По-голямата част от азиатските пазари останаха затворени поради честването на Лунната Нова година

10:25 | 19.02.15 г.
Японската борса изкачи 15-годишен връх

Японската борса нарасна до най-високото си равнище в последните 15 години в четвъртък след по-добрите от очакваното данни за износа. Търговията в останалата част от Азия пък остана приглушена, като няколко пазара останаха затворени поради честването на Лунната Нова година.

Денят премина без сесии в Китай, Хонконг, Южна Корея, Тайван, Сингапур, Малайзия и Индонезия.

Пазарните участници взеха под внимание и протокола от последното заседание на Федералния резерв на САЩ, който бе представен късно в сряда. Документът показа, че американските централни банкери най-вероятно ще забавят покачването на лихвите поне до втората половина на тази година.

Междувременно пазарът продължи да наблюдава и ситуацията около Гърция. Европейската централна банка одобри удължаване на двуседмичната спешна ликвидност за гръцките банки, като по този начин обемът на отпуснатата помощ достигна 68 млрд. евро. Помощта дойде на фона на продължаващите опити на „тройката“ кредитори да постигнат съгласие с правителството в Атина, което е изправено пред угрозата да изпадне в неплатежоспособност още през следващия месец.

Японският индекс Nikkei 225 затвори на най-високото си ниво от май 2000 г. Измерителят се покачи, след като данните от страната показаха, че януарският износ е нараснал със 17 на сто спрямо година по-рано, което надхвърли значително прогнозите.

Банките се представиха позитивно, като Mizuho и Mitsubishi UFJ добавиха по 3,6%, докато Sumitomo Mitsui Financial скочи с над 2 на сто.

Sony нарасна с 1,6%, след като обяви за цел да покачи оперативната си печалба 25 пъти в рамките на следващите три години.

Австралийските акции отстъпиха от 7-годишния връх в сряда, след като инвеститорите се фокусираха върху сезона на отчетите в страната.

AMP добави 2,5%, след като публикува годишна нетна печалба с 32% по-висока от тази през 2013 г. Капитализацията на Crown Resorts пък се разшири с 10%, тъй като инвеститорите приветстваха по-добрия от прогнозираното финансов отчет на веригата казина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още