IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишения за азиатските борси

Японският пазар игнорира по-слабите от очакваното данни за икономическия растеж

11:50 | 16.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Повишения за азиатските борси

Азиатските борси отбелязаха повишения в понеделник. Японските акции се изстреляха близо до осемгодишен връх, подминавайки по-слабите от очакваните данни за растежа в страната, публикувани преди отварянето на пазара, пише CNBC.

Въпреки притесненията за дълговия проблем на Гърция, трейдърите започват да смятат, че ще бъде постигнат компромис при срещата на двете страни в Брюксел в понеделник.

„Хората започват да залагат, че Гърция няма да напусне еврозоната. Може би днес няма да е последният ден на преговори, но и двете страни могат да загубят много [ако Гърция излезе от еврозоната] и пазарите разбират това“, заяви Хармут Исел, директор на Equity and Macro APCA в UBS за CNBC.

Американските акции приключиха търговията със стабилни печалби в петък, като Dow Jones Industrial Average спечели 0,3% и затвори при над 18 000 пункта. S&P 500 достигна нов рекорд заради енергийния сектор, който отчете сериозни печалби зарази по-стабилните цени на петрола. Nasdaq добави 0,8% и достигна най-високото си ниво от март 2000 г.

Фючърсите на американския суров петрол поскъпнаха с 1,57 долара до 52,78 долара за барел. Петролът сорт Брент се търгуваше над 61 долара за барел заради данните за икономическия ръст в еврозоната, които надминаха очакванията и сведенията за спада на броя на нефтените платформи в САЩ.

Японският индекс Nikkei 225 добави 0,5% и приключи над нивото от 18 000 пункта, достигайки най-високото си ниво от юли 2007 г. Положителният развой дойде на фона на данните, показващи, че третата по големина икономика в света излиза от рецесията в последното тримесечие на 2014 г. Брутният вътрешен продукт е нараснал с 2,2% на годишна база, но не достигна темпа от 3,7%, която бе очаквана от Ройтерс. Междувременно двойката долар-йена се приближи до дъно за седмица и половина от 118,5.

Honda бе на фокус след изявлението, че забавя производството в някои свои заводи в северна Америка. Акциите на производителя на коли поскъпнаха с 1,4%, надминавайки конкурентите в сектора. Toyota Motor и Nissan приключиха с ръст от 0,3% и 1% съответно, но Suzuki отписа 0,9%.

Производителят на роботи Fanuc добави 3,4% към пазарната си капитализация. Той заяви, че ще инвестира 100 млрд. йени за повишаване на капацитета си за производство на основните си продукти в Япония. Акциите на Sony пък поевтиняха с над 2% след новината, че компанията е инвестирала 842 000 долара за дял от около 2% в японския старт-ъп за производство на роботизирани коли.

Китайският индекс Shanghai Composite се завърна на позитивна територия след напрегната търговия и отбеляза ръст от 0,6%. Сред най-активните акции бяха тези на China United Network Communications, които поскъпнаха с максимално разрешените 10%.

В Хонконг Hang Seng се увеличи с 0,2% и се приближи до връх за седмица и половина.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 изчисти загубите и приключи с умерен ръст от 0,2% близо до седемгодишен връх. Основна причина за това бяха позитивните данни от големите банки.

Акциите на WestpacANZ Banking и Commonwealth Bank of Australia изличиха загубите и поскъпнаха с около 0,3%, докато тези на National Australia Bank остана без промяна.

Южнокорейският индекс Kospi приключи без промяна в навечерието на срещата на Централната банка на Корея във вторник. Сред основните печеливши бяха акциите на Hyundai Securities, които поскъпнаха с 5,1%, а тези на Posco – с 1,1%.

Тайландският бенчмарк SET също се търгуваше волатилно и завърши без промяна. Причина за това бяха данните, че икономиката на страната се е разширила с 2,3% за последното тримесечие на 2014 г. - под очакванията на Ройтерс за 2,4% ръст.

Индийският индекс Nifty се повиши с 0,3% до двуседмичен връх заради очакванията, че индексът за инфлацията ще се повиши с 0,4% на годишна база, над очакванията на Ройтерс за 0,1%.

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още