IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония планира да отвори някои атомни централи през 2015 г.

Сериозното поскъпване на енергията заради употребата на изкопаеми горива накара правителството да промени политиката си

13:19 | 13.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Журналисти разглеждат АЕЦ &quot;Фукушима&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Журналисти разглеждат АЕЦ "Фукушима". Снимка: Ройтерс

Някога Япония бе един от най-големите производители на енергия от атомно гориво. От известно време Япония разчита основно на изкопаеми горива след срива на АЕЦ „Фукушима“ и последвалото спиране на останалите централи в страната. През 2013 г., когато почти всички централи в Япония бяха спрени, повече от 86% от енергийния микс в страната бе съставен от изкопаеми горива. През 2014 г. ядреното електричество в Япония бе 0%. Сега японското правителство обмисля повторното пускане на част от атомните съоръжения през 2015 г., съобщава Американската енергийна администрация.

Рестартът на атомните реактори може да започне от май 2015 г., след като Блок 1 и 2 на АЕЦ „Сендай“ на Kyushu Electric в югоизточна Япония получиха одобрение от японската Агенция за атомен контрол (NRA) и местните власти през ноември 2014 г. NRA също така одобри блок 3 и 4 на АЕЦ „Такахама“ на Kansai Electric в края на 2014 г., въпреки, че тези блокове още чакат одобрението на местните власти. Графикът за рестартирането на тези блокове и на други реактори, които в момента чакат одобрение от NRA не е сигурен. Причината са все по-строгите регулации и политическата опозиция в някои префектури.

Атомната индустрия на Япония почти не съществуваше в продължение на четири години след земетресението с магнитуд 9 по Рихтер и последвалото цунами от март 2011 г. То доведе до катастрофата в АЕЦ „Фукушима“ и изваждането от употреба на цялата атомна индустрия на страната. Атомните централи, които не бяха повредени, постепенно бяха затваряни по графика за рутинна проверка. Две атомни централи, блок 3 и 4 на АЕЦ „Охи“ на Kansai Electric, бяха пуснати през юни 2012 г. и бяха повторно спрени през септември 2013 г.

Преди инцидента във Фукушима и постепенното спиране на атомния капацитет на страната атомното производство на енергия представляваше 27% от цялата генерирана в страната енергия през 2010 г. По това време Япония бе третият най-голям производител на атомна енергия в света след САЩ и Франция. Природният газ и въглищата бяха основните изкопаеми горива, използвани в Япония, съставляващи съответно 30% и 24% от енергийния микс на Япония през 2010 г. Петролът, едно от най-скъпите и най-мръсни горива за горене, отговаряше за едва 7% от производството на енергия през 2010 г. Енергията от възобновяеми източници бе около 11%, основно от водно-електрически централи.

След инцидента във Фукушима атомната енергия изгуби своя дял, а страната започна да пести енергия и да заменя този източник с природен газ, тежък петрол, суров петрол и въглища.

Япония внася практически всичките си изкопаеми горива. В резултат на по-голямата им употреба и по-високата цена на петрола през последните години Япония харчеше 60% повече за внос на изкопаеми горива през 2013 г. спрямо 2010 г., или увеличение с 270 млрд. долара за три години.

Сегашното японско правителство вярва, че употребата на атомна енергия е нужна за да се помогне на сегашните проблеми на енергийните доставки и да намали високите цени на електричеството. Новата енергийна политика на Япония бе създадена през 2014 г. и поставя акцент върху енергийната сигурност, икономическа ефективност и намаляването на емисиите на парникови газове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още