IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси последваха оптимизма на Wall Street

Единствено акциите в Токио останаха под натиск вследствие на ръста на йената

11:08 | 13.02.15 г.
Азиатските борси последваха оптимизма на Wall Street

Азиатските фондови пазари затвориха на зелено в петък, подкрепяни от новината за прекратяване на огъня между Украйна и проруските бунтовници. По този начин пазарите на континента продължиха позитивното настроение, зададено от Wall Street в четвъртък. Единствено търговията в Токио остана под натиск вследствие на ръста на йената, който засегна японските износители.

В Австралия S&P ASX 200 докосна най-високото си ниво от юни 2008 г., след като гуверньорът на централната банка Глен Стивънс заяви рано в петък, че по-ниските лихвени проценти не могат да имат значителен ефект за увеличаване на търсенето и че страната може би се нуждае от нов курс на паричната политика.

Ръстът на цените на петрола подсили част от големите добивни дружества, като BHP Billiton и Fortescue Metals се покачиха съответно с 4,7 и 6,1%. Акциите на Rio Tinto пък скочиха с 6,8%.

Китайският индекс Shanghai Composite нарасна с 1,6%, докосвайки едноседмичен връх. Сред най-печелившите бяха Gemdale и China Vanke, добавили съответно 3,3 на сто и 2,8%.

Финансовият сектор отчете силно повишение, воден от ръста с 2,5 на сто на Bank of China и покачванията от по над 1% на Agricultural Bank of ChinaChina Construction Bank и Bank of Communications.

Японските акции останаха под натиск, след като йената спадна под 118 за долар. Поскъпването на местната валута засегна японските производители, като Toshiba изтри близо 2 на сто, а Canon и Toyota Motor – по 0,3 на сто и 0,4%.

Онлайн търговецът на дребно Rakuten добави 5,7% на фона на скока със 73% на оперативната печалба за четвъртото тримесечие.

Южнокорейският индекс KOSPI отчете повишение след двуседмичното дъно в предходната сесия. Двете най-големи компании в индекса Samsung Electronics и Hyundai Motor добавиха по съотвено 0,8 на сто.

Най-голяма корабостроителна фирма в света Hyundai Heavy Industries изтри близо 5 на сто, след като обяви загуба за 2014 г., дължаща се на по-слабото търсене от Европа и конкуренцията от страна на китайските конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още