IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikkei 225 изпъкна сред водещите индекси в Азия

Австралийският S&P/ASX 200 удължи загубите в четвърти пореден ден

11:41 | 12.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Nikkei 225 изпъкна сред водещите индекси в Азия

Водещите азиатски индекси приключиха сесията в четвъртък в различни посоки. Финансовите министри на еврозоната не успяха да постигнат споразумение с Гърция. Търговията на Wall Street снощи бе колеблива. Цените на петрола отново поеха надолу. Всички тези фактори повлияха на инвеститорското настроение в Азия, пише CNBC.

Водещият индекс в Япония Nikkei 225 се представи най-добре от всички. Той се повиши с 1,85% до 17 979,72 пункта, за да затвори при най-високото си ниво за последните два месеца. Китайският основен бенчмарк - Shanghai Composite, добави 0,5% към стойността си до 3 173,35 пункта.

Хонконгският Hang Seng се покачи с 0,44 на сто до 24 422,15 пункта. Южнокорейският KOSPI финишира със спад от 0,21% до 1 941,63 пункта. В Австралия S&P/ASX 200 удължи загубите в четвърти пореден ден. Стойността на индекса намаля с 0,44% до 5 743,57 пункта.

В Япония по-добрите данни за основните поръчки на машини през декември подхраниха апетита за риск. Силно волатилните данни, които се приемат за индикатор относно капиталовите разходи, се повишиха с 8,3% през последния месец на 2014 г. при ръст от 1,3% през ноември и очакван такъв за 2,4 на сто.

На борсите в Токио износителите получиха подкрепа от поевтинялата йена. Производителят на електроника Sony поведе печелившите с ръст в цената на акциите от 5,1 на сто. Книжата на Toyota Motor, Canon и Toshiba поскъпнаха с по 2%.

Акциите на Fanuc добавиха 6,2% към стойността си след новините, че хедж фондът Third Point е придобил дял в производителя на роботи и е поискал от компанията да изкупи обратно свои акции.

Книжата на Softbank поевтиняха с 0,5%, след като компанията оповести 16-процентен спад на оперативната печалба за деветмесечието до декември 2014 г.

В Китай акциите на товарните компании се възстановиха от сутрешните разпродажби. Местните корабни товарни компании като China Shipping Development и Cosco Shipping прибавиха 1,8% и 1% към цените на акциите си, съответно.

Слабото представяне на финансовия сектор обаче ограничи възхода на Shanghai Composite. Акциите на Citic Securities и Haitong Securities потънаха с по процент, а тези на Agricultural Bank of China, China Construction Bank и Bank of Communications поевтиняха с по 0,3 на сто.

В Австралия слабостите на пазарите на суровини се отразиха негативно на секторите, свързани с тях.

Компанията за добив на нефт и газ Santos изтри 1,6% от капитализацията си заради поевтиняващите енергийни суровини, но и заради новината, че ще трябва да обезцени активи за 1,6 млрд. долара.

Акциите на Woodside Petroleum и Oil Search се потопиха с 0,9% и с 0,3%, съответно.

Най-голямата телекомуникационна компания в Австралия – Telstra, и компанията за недвижими имоти Mirvac изтриха първоначалните печалби и приключиха сесията на червена територия. Това се случи, въпреки че полугодишните им печалби скочиха с 22,4% и с 13,4%, съответно.

Новините за ръста на безработицата до 6,4% през януари също повлияха негативно търговията.

На борсите в Южна Корея Hyundai Motor поведе губещите със спад в цената на акциите от 1,3 на сто. Книжата на сините чипове Posco, Samsung Electronics и KB Financial Group поевтиняха с по процент.

LG Display се оказа най-големият печеливш с ръст в цената на акциите от 1,2%. Компанията съобщи, че възнамерява да инвестира между 1 и 1,2 трлн. вона тази година, за да разшири производствения капацитет на своя продуктова линия за големи OLED дисплеи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още