IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смесено представяне за индексите в Азия

Търговията на континента бе под натиск след песимистичните данни от Китай и по-слабия растеж в САЩ

11:18 | 02.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Смесено представяне за индексите в Азия

Азиатските индекси не намериха единна посока в началото на февруари, реагирайки на негативните сигнали за производствения сектор в Китай и данните за по-слабия растеж на САЩ от миналата седмица.

Правителственият измерител на производствената активност в Китай спадна под прогнозите, оставайки на червено за първи път от септември 2012 г. Индексът на мениджърите по покупките за Поднебесната империя е спаднал до 49,8 пункта през януари от 50,1 пункта през декември според последните данни на Китайското статистическо бюро в Пекин.

Активността в производствения сектор се размина с очакванията на пазарните анализатори и участници, които очакваха резултат от 50,2 пункта за януари. Всяко равнище под границата от 50 пункта е индикатор за свиване на дейността.

Междувременно изготвяният от британската банка HSBC индекс на мениджърските покупки се покачи леко до 49,7 пункта през януари от 49,6 пункта месец по-рано. Икономистите очакваха измерителят да нарасне малко по-силно до 49,8 пункта.

Данни от миналата седмица показаха, че американската икономика е нараснала по-слабо от очакваното през четвъртото тримесечие на 2014 г. заради свитите инвестиции на бизнеса, спада на държавните разходи и разширяващия се търговски дефицит. Брутният вътрешен продукт на САЩ се е разширил с годишен темп от 2,6% през последните три месеца на миналата година, след като през третото тримесечие отбеляза повишение от 5 на сто – най-бързият ръст от 2003 г.

В понеделник китайският индекс Shanghai Composite изтри 2,5% до близо двуседмично дъно.

Застрахователните дружества бяха сред най-губещите за деня. China Life Insurance добави 6,7%, а China Pacific Insurance и Ping An Insurance – по 4,4 на сто.

China Railway Construction Corp изтри близо 10 на сто, след като мексиканските власти решиха да отложат железопътен проект на стойност 3,75 млрд. долара, които се готвиха да реализират съвместно с китайското дружество.

В Хонконг индексът Hang Seng изтри 0,4 на сто.

Японският бенчмарк Nikkei 225 удари едноседмично дъно, след като йената се търгуваше под 118 за долар, като слабите икономически данни от САЩ и Китай хвърлиха сянка върху перспективите пред световната икономика.

Ръстът на цената на петрола през миналата седмица засегна японските авиокомпании и енергийни дружества. ANA Holdings и Japan Airlines изтриха съответно 1,7 и 2,1%. Kansai Electric Power изгуби 6,9%, а Chubu Electric Power и Tokyo Electric Power – по 4%.

S&P ASX 200 в Австралия завърши на повече от 4-месечен връх, въпреки че местният долар поскъпна леко до 0,7784 американски долара.

"Изглежда много търговци се осланят на подхода "продавай при слухове, купувай при факти". Индексът се завърна на нивата си от септември 2014 г., като може да видим и консолидация около 5 650 пункта", отбеляза Стан Шу, икономист в IG.

Акциите в Южна Корея останаха на червено след песимистичните икономически данни от Китай – най-големият търговски партньор на страната.

Данните от страната показаха, че излишъкът по текущата сметка на Южна Корея е спаднал до сезонно изгладените 7,66 млрд. долара през декември от ревизираните 9,64 млрд. долара в предходния месец.

SK Innovation добави 4,1%, докато петролохимическото дружество LG Chem поскъпна с 3,5 на сто.

Posco се възстанови леко след пропадането с почти 8% миналия петък. Акциите на производителя на стомана поскъпнаха с 0,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още