IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И азиатските борси гледат към Фед

Индексите приключиха без ясна тенденция при слаба търговия

15:19 | 28.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И азиатските борси гледат към Фед

Без ясна тенденция приключиха сесиите си фондовите пазари в Източна Азия. Търговията се характеризираше с ясно изразено недоверие в навечерието на предстоящото публикуване на доклада на Фед по-късно през деня. Инвеститорите се надяват да могат да си направят изводи за момента, в който САЩ ще увеличат за първи път от 2006 година лихвените равнища, предава CNBC.

Индексът Nikkei в Токио нарасна с 0,2% до 17 796 пункта, а фондовата борса в Шанхай Shanghai Composite Index се сви с 1,4%, което е най-голямото изоставане сред източните борси. Бенчмаркът е притиснат от спадове на петролните компании - PetroChina и China Petroleum & Chemical загубиха до 2,9%. Освен това все още са пресни притесненията за икономически забавяне в Китай, след като във вторник прогнозата за индустриалното производство през 2015 г. бе разочароваща.

В центъра на вниманието попада сезонът на корпоративните отчети. Според мениджъра Наоки Фудживара от Shinkin Asset Management досегашните данни от САЩ са смесени. „Резултатите на компании като Caterpillar и Procter & Gamble са разочароващи, но други като тези на Apple са добри". След приключването на сесията във вторник Apple докладва за рекордна нетна печалба в размер на 18 млрд. долара, след което цената на акциите скочи с над 6%.

В Сеул акциите на конкурента на Apple Samsung се обезцениха с 1,6 на сто. „Невероятната популярност на iPhone 6 и iPhone 6 Plus в Китай през четвъртото тримесечие доведе до това, че Apple за първи път е на първо място по продажби тук", каза още мениджърът. „Apple постигна рекордни резултати в Китай и САЩ, така че мястото на Samsung като топ производител на смартфони е оспорвано", казва друг експерт.

Добрите данни на Apple доведоха до ръст на акциите и на други компании, които имат бизнес отношения с компанията от Купертино. В Хонконг акциите на China Mobile поскъпнаха с 0,7.

В Токио Murata Manufacturing, както и Ibiden се обезцениха леко, докато книжата на Foster Electric поскъпнаха с 0,3 на сто. Компаниите са поддоставчици на Apple. Наоки Фудживара, фонд мениджър в Shinkin Asset Management, обясни разочароващите пазарни реакции с факта, че акциите са били надценени. Така например съотношението цена/печалба при Murata и Ibiden е 22, сравнено с 15 за целия Nikkei.

Подобно бе положението и в Тайван, където според пазарните участници инвеститорите са искали да осребрят вложенията си в доставчиците на Apple. Акциите на TSMC се обезцениха с 0,3 на сто, тези на Hon Hai – с 1 на сто. За сметка на това книжата на Pegatron поскъпнаха с 5,5 на сто, а тези на Catcher – с 2 процента.

Акциите на Sony се изстреляха с 3 на сто, като причината е съобщение, според което компанията ще закрие над 1000 работни места в поделението си за смартфони. 

В Сингапур само отделни емисии спечелиха от разхлабването на паричната политика на града държава. Noble Group, Comfortdelgro, Hutchison Port Holdings Trust и Singapore Airlines повишиха леко капитализациите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
"И азиатските борси гледат към Фед "- ЕХААААА! Банани ли ще раздават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още