IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси останаха под натиска на поевтиняващия петрол

Въпреки трудното начало 2015-та ще бъде позитивна година за доходността на капиталовите инструменти, очаква експерт

11:16 | 06.01.15 г.
Азиатските индекси останаха под натиска на поевтиняващия петрол

Продължаващият спад в цените на петрола и загубата на позиции на щатския долар притиснаха надолу борсите в Азия във вторник.

В разгара на сесията в Азия цените на американския суров петрол останаха под 50 долара за барел в близост до най-ниското ниво от март 2009 г. Същевременно в Европа брентът се установи при ниво от приблизително 52 долара за барел.

Въпреки слабия старт на новата година Дейвид Джоу, главен пазарен стратег в Ameriprise Financial, смята, че фондовите пазари в крайна сметка ще се повишат. "Това (спадът на петрола – бел. ред.) има нетно положително въздействие. Хората се притесняват, че това е предвестник на глобалната слабост, но аз не мисля, че е така. 2015-та ще бъде позитивна година за доходността на капиталовите инструменти", отбеляза той.

Японският индекс Nikkei 225 удари близо 3-седмично дъно, след като търговията бе под натиск както от петрола, така и от поевтиняването на долара спрямо йената. Японската валута поскъпна до 118,73 за един долар – близо 20-дневен връх.

Сините чипове останаха на червено, водени от спадовете на Canon и Toyota Motor с по близо 3%. Sony, който обяви, че световните продажби на Playstation 4 са надминали 18,5 млн. броя, затвори с отстъпление от 1,2%.

S&P ASX 200 в Австралия спадна до 2-седмичен минимум поради загубата на позиции на добивния сектор.

Акциите на Oil Search и Santos поевтиняха с по над 8%, докато тези на BHP Billiton изгубиха 4,7 на сто от цената си.

Междувременно австралийският долар добави 0,9% до 0,8150 щатски долара, след като търговският баланс на страната сви дефицита си през ноември.

В Китай Shanghai Composite затвори със скромен ръст след силната предходна търговия.

Енергийните компании Oilfield Services и Sinopec изгубиха съответно 3,2 на сто и 2% от капитализациите си, а акциите на Founder Securities поевтиняха с 3%, след като съдът замрази част от активите на дружеството.

Междувременно индексът в Хонконг Hang Seng cпадна c 1 на сто до близо 2-седмично дъно.

Южнокорейските акции се понижиха до 20-дневно дъно, тъй като енергийните акции бяха засегнати. По-рано през сесията индексът KOSPI удари 1877 пункта – най-ниското ниво от август 2013 г.

Сред най-губещите бяха производителите на енергия SK Innovation и S-Oil, изгубили 2,8 на сто и 6,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още