IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай подновява преговорите с Близкия изток за зона за свободна търговия

Споразумението ще помогне на страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив в тяхното индустриално развитие, посочиха властите в Пекин

09:06 | 30.12.14 г.
Китай подновява преговорите с Близкия изток за зона за свободна търговия

Китай и шест от членовете на Съвета за сътрудничество в Персийския залив (ССПЗ) - Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, подновиха замразените преди десетилетие преговори за свободна търговия. Целта на властите в Пекин е насочена към намаляване на разходите за внос на енергия от региона, съобщи China Daily.

"Страните от ССПЗ разглеждат Китай като основен пазар за своите петрохимически продукти. Това (споразумението за свободна търговия – бел. ред.) ще подпомогне на тези страни в тяхното индустриално развитие", каза Джан Шаоган, ръководител на отдела за международна търговия и икономически въпроси в Министерството на търговията на Китай.

Китайските власти вече приключиха с проучването на възможностите за започване на преговори за свободна търговия с Израел. По думите на Джан Шаоган администрацията се надява да подпише споразумението по някое време през следващите няколко години.

През ноември Поднебесната империя подписа споразумение за свободна търговия с Южна Корея. Пробивът бе постигнат на среща между президентите на двете страни Си Дзинпин и Парк Кън Хе в рамките на форум на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество. Сделката обхваща 17 области, сред които електронната търговия.

Малко по-късно същия месец Китай и Австралия подписаха декларация за намерение за сключване на споразумение за свободна търговия. Процесът продължи повече от десет години, през които австралийските власти постепенно отваряха пазарите си и разхлабиха ограниченията за китайски инвестиции.

Сделката ще отвори и китайските пазари за австралийските износители на селскостопански стоки и услугите, като същевременно облекчи рестрикциите за китайски инвестиции в богатата на ресурси Австралия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още