IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската инфлация се забавя четвърти пореден месец

Правителството ще обяви пакет от икономически стимули

11:01 | 26.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Шиндзо Абе. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Шиндзо Абе. Снимка: архив Ройтерс

Японската инфлация  се забавя за четвърти месец през ноември, след като промишленото производство и продажбите на дребно неочаквано спаднаха, подсказвайки за по-нататъшно отслабване на икономиката, която премиерът Шиндзо Абе се опитва да съживи от рецесията, пише Bloomberg.

Индексът на производството спадна с 0,6% през ноември спрямо месец по-рано, обяви Министерството на търговията. Прогнозата на запитаните от Bloomberg икономисти беше за 0,8% увеличение. Продажбите на дребно пък отбелязаха спад от 0,3%. Изключение правят пресните храни, където продажбите нараснаха с 2,7% спрямо година по-рано.

На фона на малко увеличение на вътрешното търсене, третата най-голяма икономика в света може да разчита на износа, за да избегне трето поредно тримесечие на свиване. Последните данни оказват още по-голям натиск върху Абе, чието правителство в събота ще представи пакет от стимули и обеща стимулиращи растежа структурни промени.

Промените в цените на петрола могат да доведат до инфлация в размер на 0,5% в Япония в средата на следващата година, твърди икономист от NLI Research Institute.

Гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода заяви вчера, че в дългосрочен план по-евтиният петрол ще помогне на икономиката и ще стимулира потребителските цени.

В изказване пред бизнес лидери в Токио в четвъртък Абе заяви, че правителството ще обяви скоро подробностите за пакета от икономически стимули, насочени към стимулиране на потреблението и регионалното развитие.

Курода призова фирмите да инвестират повече в съоръжения и работници, посочвайки, че "книгата с правила за бизнеса ще бъде пренаписана", тъй като икономиката излиза от дефлацията.

Заплатите обаче не успяват да отговорят на нарастващите разходи за живот. Реалните заплати спаднаха с 4,3% през ноември в сравнение с година по-рано. Това е най-големият спад от декември 2009 г. насам.

Абе и най-големите бизнес лобита в Япония се договориха преди седмица да работят за повишаването на заплатите в страната.

"Искам компаниите, които се възползват от слабата йена, да повишат заплатите, инвестициите и да преразгледат цените, които плащат на доставчиците си", посочи Абе по време на срещата, състояла се на 16-и декември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още