IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай предупреди за рисковете от търговията на борсите в страната

Предупреждението дойде, след като дневният оборот на борсата в Шанхай прехвърли 1 трлн. юана за първи път в историята

16:15 | 05.12.14 г.
Китай предупреди за рисковете от търговията на борсите в страната

Инвеститорите трябва да вземат предвид рисковете, когато влагат средствата си в акции, заявиха от Китайската комисия за регулиране на ценните книжа. Предупреждението дойде, след като дневният оборот на борсата в Шанхай прехвърли 1 трлн. юана (163 млрд. долара) за първи път в историята.

Незаконните дейности, включително и борсовите манипулации, успяха наскоро да "задействат лампичката" на пазарните участници да инвестират разумно, посочи пред Bloomberg Дън Жe, говорител на китайския регулатор. "Стабилният пазар е важен за икономиката", добави той.

Индексът Shanghai Composite се покачи с 1,3 на сто до 2 937,65 пункта в петък след силно волатилна сесия. Измерителят добави 2,7% и спадна с 3% в рамките само на първите 90 минути на търговията. За цялата седмица пък индексът се покачи с 9,5%, отчитайки рекордно седмично представяне от февруари 2009 г. насам.

"Надявам се, че инвеститорите, особено малките и средните, които са нови на пазара, инвестират разумно, уважават пазара, боят се от пазара и вземат предвид рисковете на фондовата борса", каза Жe.

Shanghai Composite добави 21% през изминалия месец, отбелязвайки най-значителното покачване сред 93-те водещи световни индекси, следени от Bloomberg. Стойността на акциите, които смениха собственика си на фондовите борси в Шанхай и Шънджън пък скочи до рекордните 1,05 трлн. юана.

Ръстовете на индексите са "ирационални", каза Кен Пенг, стратег в Citigroup Inc в Хонконг. Покачванията са "балон, задвижван от задлъжнели търговци", каза Анди Сие, бивш икономист на Световната банка, който е един от 50-те най-влиятелни личности в световните финанси според миналогодишната класация на Bloomberg Markets.

"Трябва да отбележим, че напоследък се наблюдава манипулиране на цените на акциите и разширяване на незаконните дейности. Ще увеличим решително пазарния надзор, за да запазим баланса на пазара", коментира още Дън Жe.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още