IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рецесията в Япония изпрати на червено борсите в Азия

Натиск върху сесията в Токио оказаха гигантите Sony и Fast Retailing, чиито акции поевтиняха с по над 3%

12:20 | 17.11.14 г.
Рецесията в Япония изпрати на червено борсите в Азия

Азиатските пазари затвориха първата сесия за седмицата на червено, засегнати от неочакваната новина, че Япония е изпаднала в рецесия.

Японската икономика е изпаднала в рецесия през третото тримесечие, показаха последните данни на националното статистическо бюро в Токио. Новината дойде ден преди премиерът Шиндзо Абе да обяви дали и евентуално кога ще свика предсрочни парламентарни избори, които ще бъдат използвани като вот на доверие от управляващото мнозинство за продължаването на започнатите мащабни реформи.

Брутният вътрешен продукт на Страната на изгряващото слънце отстъпи с 0,4% на тримесечна и с 1,6% на годишна база в периода юли-септември. Тримесечие по-рано японската икономика се сви със 7,1%, като по този начин двете последователни тримесечия на червено изпратиха страната в рецесия.

Мрачните икономически данни изпратиха надолу Nikkei 225, като измерителят в крайна сметка се установи на едноседмично дъно. Междувременно след като удари 7-годишен връх от 117,04 йени за долар рано в сутрешната сесия, японската валута отбеляза известно възстановяване до 115,7 късно в понеделник.

Бенчмаркът се покачи до 7-годишен връх през миналата седмица, стимулиран от сигналите за забавяне на покачването на данъка върху продажбите и готовността на министър-председателя Шиндзо Абе да свика предсрочни избори.

Сред най-губещите бяха Sony и Fast Retailing, които загубиха по повече от 3 на сто от пазарната си капитализация.

В една накъсана търговия в понеделник индексът Shanghai Composite в Китай затвори с леко понижение. Борсата получи тласък в сутрешната сесия, но изгуби всички печалби в последния час на търговията.

В Хонконг Hang Seng спадна с 1%, след като удари двумесечен връх на фона на еуфорията в сутрешната сесия. Тя бе провокирана от значителните покупки на акции на борсата в Шанхай от хонконгските инвеститори, като дневният двустранен оборот достигна 13 млрд. юана.

В Австралия измерителят S&P ASX 200 затвори на близо едномесечно дъно, след като загубите в сектора на здравеопазването и банките натежаха върху бенчмарка.

Акциите на CSL, Cochlear и Sonic Healthcare поевтиняха с почти 1,5 на сто, тъй като инвеститорите изтеглиха печалбите си след последните положителни дни. Капитализациите на Australia & New Zealand Bank и Westpac Bank пък спаднаха съответно с 1,3% и 1 на сто.

Южнокорейският индекс KOSPI се възстанови след по-ранното отстъпление, но все пак затвори на червено.

Тласък дадоха сините чипове, като Hyundai Motor и Samsung Electronics, чиито акции поскъпнаха със съответно 0,3% и 1 на сто. Kepco пък изтри 2,2% от капитализацията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още