IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се кани да подкрепи ликвидността на няколко банки с 33 млрд. долара

Целта е да се подобри кредитирането на производствени проекти, смятат анализатори

11:23 | 19.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Китай се кани да подкрепи ликвидността на няколко банки с 33 млрд. долара

Китайската централна банка планира да отпусне 200 млрд. юана (32,6 млрд. долара) в пет или шест свои публични банки, за да подкрепи тяхната ликвидност и като цяло китайската икономика, посочва Reuters, като се позовава на свои източници.

Средствата ще бъдат отпуснати под формата на тримесечни заеми.

Тази мярка идва след като преди месец централната банка в страната отпусна заеми на стойност 500 млрд. юана за водещите банки в страната, припомня още Reuters.

Според анализатори действията целят намаляване на номиналните лихви по кредитите. Целта е да окуражат държавните банки да намалят разходите за набиране на средства за инвестиции в производството.

Агенцията отбелязва още, че регулаторните органи в Китай бяха притеснени от свиването на кредитирането през лятото. През септември обаче търсенето на заеми в юани се стабилизира и това донесе известно облекчение за китайските власти.

Досега централната банка в Китай използва само краткосрочни мерки и не е използвала по-сериозни мерки за облекчаване на банковия сектор, като например намаляване на съотношението за банковите резерви, което ще донесе трайна корекция по отношение на паричното предлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още