IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ниска волатилност и смесено представяне за азиатските индекси

Хонконгският бенчмарк Hang Seng се повиши над 23 000 пункта след затихването на протестите в автономната област

12:19 | 06.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ниска волатилност и смесено представяне за азиатските индекси

Азиатските акции отчетоха смесено представяне в понеделник след по-добрите от очакваното данни за заетостта в САЩ в края на миналата седмица. Голяма част от големите пазари на континента, в това число Китай, Сингапур, Малайзия, Индия и Индонезия, останаха обаче затворени заради честванията на официални празници.

В петък щатските индекси нараснаха с повече от 1 на сто, след като данните показаха, че безработицата се е понижила до 5,9% през септември, новите работни позиции са нараснали с 248 000.

Политическото напрежение в Хонконг се облекчи в понеделник, като държавни служители преминаха през барикадите на протестиращите, за да се явят на работа в учрежденията. Някои банки също възобновиха дейност.

Японският бенчмарк Nikkei 225 разшири ръста си във втора поредна сесия, след като слабата йена стимулира представянето на износителите. Валутата се търгуваше в близост до 6-годишно дъно от 110 йени за долар.

Централната банка на Япония започва двудневното си заседание по-късно, като решението се очаква във вторник. Според прогнозите институцията няма да промени досегашния курс на паричната си политика.

Fujifilm добави 3% към стойността си, след като широкопрофилната компания приложи успешно експерименталното лекарство Avigan на пациент, диагностициран с вируса ебола.

Автомобилният производител Toyota Motor повишава капитализацията си с 1,5 на сто, а Honda Motor добави 2 на сто въпреки новината, че тайфунът "Фанфон" е засегнал един от заводите на компанията в Япония. През уикенда бурята взе една жертва в Окинава.

Хонконгският индекс Hang Seng се повиши над нивото от 23 000 пункта, отстъпвайки от 4-месечно дъно от 22 565 пункта достигнато за кратко в петък.

Операторите на казина постигнаха повишения след няколкото поредни сесии на спад. Sands China отчете ръст от над 6 на сто, а Galaxy Entertainment добави над 5 на сто.

Междувременно хонконгският долар се отдалечи още от двугодишното дъно срещу зелените пари, достигнато преди седмица.

S&P ASX 200 в Австралия отстъпи в тиха търговия на фона на множеството затворени пазари в региона.

Акциите на BHP Billiton се обезцениха с над 2 на сто, след като добивният гигант обяви планове си да намали производствените разходи с повече от 25 на сто.

Други компании от сектора пострадаха, тъй като цените на желязната руда кръжаха близо 5-годишно дъно. Rio Tinto изгуби 2 на сто, а Fortescue Metals отстъпи с над 4%.

Южнокорейски акции от индекса KOSPI отстъпиха от 6-дневния връх по-рано през деня след оповестените по-слаби данни. Валутните резерви на страната се понижиха за втори пореден месец през септември.

Сред компаниите с големи капитализации най-значително движение отчете производителят на стомана Posco, който изтри близо 3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още