IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси последваха разпродажбите на Wall Street

От водещите индекси единствено китайският Shanghai Composite затвори на печалба

13:05 | 26.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Азиатските борси последваха разпродажбите на Wall Street

Водещите индекси на борсите в Азия затвориха търговията в петък предимно на загуба, последвайки най-големите разпродажби от близо 2 месеца насам на Wall Street в четвъртък, пише CNBC.

Японският индекс Nikkei успя да възстанови част от загубите си, след като по време на сесията достигна едногодишно дъно и затвори със спад от 0,88% при 16 229,86 пункта.

Спадът беше предизвикан от изявлението на правителството, че властта остава решена на реформи в държавния пенсионен фонд. Йената също реагира на новината, като слезе под 109 йени за долар. Инвеститорите бяха повлияни и от по-ниските от очакваното данни за инфлацията на потребителските цени, публикувана преди започването на търговията.

Банките бяха сред големите губещи, като книжата на Mitsubishi UFJ и Mizuho Financial поевтиняха с по над 2%. В технологичния сектор цената на акциите на Olympus намаля с 3%, а пазарната капитализация на Sharp се сви с повече от 1%.

От страната на печелившите се оказа производителят на роботика Fanuc, чиито акции поскъпнаха с 4%, след като компанията повиши прогнозата за годишната си печалба.

Австралийският индекс S&P ASX 200 изтри скромните си печалби от четвъртък и затвори на шестмесечно дъно при 5 313,42 пункта, отчитайки спад от 1,28%.

Акциите на добивните компании попаднаха под натиск, след като цените на желязната руда записаха ново петгодишно дъно. Пазарната стойност на Rio Tinto и Fortescue Metals намаля с по 2%, докато книжата на BHP Billiton затвориха със спад в цената от 1,8%.

Акциите на континента успяха да запишат печалби, след като китайският Shanghai Composite се покачи минимално с 0,14%. Компаниите в ядрената енергетика поведоха печалбите след слухове за рестартиране на ядрени проекти. Книжата на Shanghai Electric поскъпнаха с 10%, докато тези на China XD Electric с 5 на сто.

Южнокорейският индекс Kospi изтри част от първоначалните си загуби, благодарение на ръст от 2,5% на цената на акциите на Samsung Electronics. Показателят приключи сесията със спад от 0,12% до 2 031,64 пункта.

Анализаторите посочиха комбинацията от разпродажбите в САЩ и сведенията за подготвяния в Русия закон, позволяващ на държавата да конфискува чуждестранни активи като причина за слабото представяне на азиатските борси. Спекулациите за смяната на гуверньора на централната банка на Китай и очакванията за по-високи лихви от Федералния резерв на САЩ също се отразиха негативно на търговията. Опасенията бяха засилени от изявлението на председателя на Фед на Далас Ричард Фишър, който в четвъртък заяви, че вдигането на лихвите може да започне през пролетта на 2015 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Colossus
преди 9 години
Кога го видяхте това едногодишно дъно на Nikkei?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още