IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Shanghai Composite изкачи 1,5-годишен връх

Инвеститорите започват да вярват на централната банка и на правителството в Китай, посочи експерт

12:00 | 24.09.14 г.
Shanghai Composite изкачи 1,5-годишен връх

Китайският индекс Shanghai Composite завърши на най-високото си ниво от март 2013 г., постигайки ръст от над 1%, след като Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че очаква растежът на Поднебесната империя да бъде твърдо над 7% през 2015 г.

Бенчмаркът се разшири с с 1,50 на сто до 2 344,32 пункта, стимулиран от печалбите на финансовите компании. Капитализациите на CITIC Securities и Haitong Securities се увеличиха с по над 3 на сто.

Азиатските акции като цяло обаче се търгуваха разнопосочно в сряда на фона на опасенията за растежа на световната икономика и новите вълнения в Близкия изток.

Пазарният стратег в IG Евън Лукас акцентира на неотдавнашния спад в цените на медта, който по думите му е предвестник на бъдещата търговска дейност. Цената на метала се задържа в близост до тримесечно дъно след смесените данни за производството в Китай във вторник.

"Считана за най-ясна мярка за бъдещото промишлено производство, поевтиняването на медта красноречиво напомня, че натискът вероятно ще е низходящ през следващите месеци. Инвеститорите започват да вярват на Китайската централна банка и на желаните от централното правителство структурни промени", каза той, цитиран от CNBC.

Японският индекс Nikkei 225 възобнови спада си, губейки 0,24% до 16 167,45 пункта. Йената поскъпна леко, търгувайки се под 109 за един долар след шестгодишното дъно от миналата седмица.

Капитализацията на Starbucks Coffee Japan се покачи с над 4%, след като компанията майка в САЩ обяви, че планира да закупи оставащите 60,5% акции на японското подразделение.

Aeon – най-големият търговец на дребно в страната, изгуби близо 3 на сто на фона на слуховете, че планира да придобие пълния пакет от книжа на Daiei. Акциите на веригата супермаркети пък поскъпнаха с над 17 на сто.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 отново отстъпи, изтривайки 0,74% до 5 375,77 пункта.

Банките бяха основните изоставащи, като отстъпления от по над 1% отчетоха акциите на National Australia Bank, Westpac и Commonwealth Bank of Australia. Причината бе предупреждението на централната банка, че може да предприеме мерки за затягане на кредитирането, за да охлади бума на пазара на имоти.

В Южна Корея KOSPI ce покачи с 0,33% до 2 035,64 пункта.

Hyundai Motor добави 0,3 на сто, след като близо 80 на сто от работниците спряха работа за час във вторник, за да протестират срещу плановете на автомобилостроителя да закупи парче земя за три пъти над пазарната стойност.

Dongbu Steel добави 2 на сто след новината, че кредиторите планират поглъщане на закъсалия производител на стомана с цел преструктуриране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още