IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и Индия подписаха споразумение на стойност 6,8 млрд. долара

Двете страни ще изградят два индустриални парка в опит да подобрят търговските си взаимовръзки

17:02 | 17.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Китай и Индия подписаха споразумение на стойност 6,8 млрд. долара

Китай и Индия са подписали споразумение на стойност 6,8 млрд. долара, включващо изграждането на два индустриални парка, съобщи съветникът по икономическите и търговски въпроси на китайското посолство в Индия Ван Хеюн, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Китайският президент Си Дзинпин е на тридневно посещение в Индия, което е продиктувано от опитите на двете азиатски сили да подобрят търговските си взаимовръзки и да премахнат бариерите пред търговията.

Индия обаче е предпазлива към Китай. През 1962 г. двете държави воюваха, а границата им по Хималаите остава ябълка на раздора. Миналата година Ню Делхи обвини Пекин за неправомерно военно нахлуване. От своя страна китайските власти отрекоха твърденията, че техни войници са преминали на индийска територия.

Индия участва във военноморски учения заедно с Япония и САЩ. Освен това страната засилва връзките си с други азиатски страни, измежду които Виетнам, с която тази седмица се споразумя да разшири сътрудничеството си в областта на проучванията за добив на нефт и газ в спорните води на Южнокитайско море. По този начин двете държави пренебрегнаха предупрежденията на Пекин.

През юли Си Дзинпин и президентът на Венецуела Николас Мадуро подписаха редица споразумения за доставка на петрол и минерали. Те включват кредитна линия в размер на 4 млрд. долара в замяна на венецуелски петрол и други продукти. Споразумението бе подписано по време на посещението на китайския държавен глава в четири страни в Южна Америка.

Китай подписа и редица договори с Аржентина, Бразилия и Куба. В Буенос Айрес китайският лидер подписа споразумение за валутен суап на стойност 11 млрд. долара. Очаква се сделката да стабилизира аржентинската икономика, която се намира на ръба на фалита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още