IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как необикновена група от хакери се обедини срещу "Ислямска държава"

Интернет пиратите свалят сайтове и профили в социалните мрежи, свързани със сунитската групировка

09:06 | 27.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Боец на ИДИЛ държи флаг на организацията и оръжие в град Мосул през юни, Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Боец на ИДИЛ държи флаг на организацията и оръжие в град Мосул през юни, Снимка: Ройтерс

Онлайн присъствието на ИД обаче прави групировката податлива на наблюдение, твърдят специалисти. През юни представители на американското разузнаване се свързаха с ръководството на една от основните социални мрежи с молбата да спре с блокирането на свързаните с ИД профили, за да могат специалистите да проследят мрежите на групата, добивайки ценна информация за нейните цели и тактики.

Една от хакерските групи, която се бори срещу ИД, е Сирийската електронна армия (SEA), съобщи неотдавна говорител на групата. SEA отдавна е обвинявана във връзки с режима на сирийския президент Башар ал-Асад, който неформално е във война с ислямистите.

"Събираме информация, локации и детайли, атакувайки техните профили в Gmail, Twitter и YouTube", допълва говорителят на SEA, уточнявайки, че групата предава събраната информация на официалните власти в Сирия. Той отрича SEA да има официална връзка със сирийското правителство, но казва, че групата има “доверени канали за изпращане на информацията".

Досега SEA е идентифицирала доста профили на бойци от ИД, признава говорителят на организацията, отказвайки да даде подробности. На теория SEA може да инсталира вируси на компютри на ислямистите и дори да установи дистанционен контрол върху машините, като по този начин може да изтегли файлове или да подслушва членове на групировката чрез техните компютри или мобилни телефони.

В съпротивата се включват и ирански хакери, които според информацията за свързани с правителството в Техеран. В местни хакерски форуми те се хвалят, че са свалили няколко сайта и профили в социалните мрежи, които са били свързани с радикалната групировка. Али Реза Ангхайе, изследовател по сигурността, който следи отблизо иранските хакери, смята, че в момента те обмислят начини да предадат събраната информация на чужди служби, както и да потушат опитите на последователите на ИД да вербуват нови бойци.

Мнозинството от иранците е съставено от шиити, а ИД, която е изградена предимно от радикални сунитски бойци, целенасочено преследва шиитски мюсюлмани, обявявайки ги за еретици.

В тайни форуми иранските хакери обсъждат начини да помогнат на шиитските бойци в Ирак. Един от плановете е те да бъдат оборудвани със специални радиостанции, които прихващат и записват телефонните комуникации на членове на ИД. Когато бъдат прихванати, хакерите в Иран могат да разбият криптирането и да разкрият съдържанието на разговорите - нещо, което изследователите доказаха като възможно още преди години.

Онлайн поддръжниците на ИД, от друга страна, лансираха групата The Islamic Caliphate State Electronic Army, която е поела отговорността за свалянето на няколко сайта, споделя пред Mashable Хелми Номан, изследовател в центъра "Бъркман" към Харвардския университет.

По последна информация хакерите на ИД са поели контрола върху свързан с Anonymous профил в Twitter и са започнали да публикуват от него пропагандни снимки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още