IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смесена сесия на борсите в Азия

Китайският индекс Shanghai Composite добави близо 1% след триседмичното дъно от четвъртък

10:50 | 29.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Смесена сесия на борсите в Азия

Азиатските капиталови пазари приключиха последната си търговия за седмицата със смесени резултати на фона на опасенията за влошаване на положението в Източна Европа.

В четвъртък Украйна обвини Русия за осъществяването на нова офанзива в крайбрежния град Новоазовск. Обвинението дойде, след като НАТО предупреди, че Кремъл е изпратил над 1000 войници в Украйна. Международната организация предостави и снимков материал в защита на твърдението си.

В Япония индексът Nikkei 225 ce смъкна с 0,23% до 15 424,59 пункта, отстъпвайки за втора поредна сесия.

Представените от Бюрото за статистика в Токио данни за потребителската инфлация показаха ръст на цените с 3,3% на годишна база през юли, каквито бяха и предварителните очаквания. Другият основен измерител, които изключва цените на плодовете и енергията, отчете покачване от 2,3% за същия период, оставайки също в съответствие с пазарните нагласи.

Същевременно индексът на потребителските цени само за района на Токио нарасна с 2,7% през август в сравнение със същия месец година по-рано, ограничавайки леко разширението си спрямо 2,8% през юли.

Друг доклад от деня показа, че промишленото производство в третата най-голяма икономика в света е нараснало леко през седмия месец на 2014 г. Дейностите в добивния, производствения и комуналния сектор в Япония са се повишили с 0,2% през юли спрямо месец по-рано. Анализаторите обаче очакваха значително по-голям ръст от около 1%.

Междувременно продажбите на дребно в Япония са се повишили с 0,5 на сто на годишна база през юли до общо 11,812 трлн. йени. Постигнатото равнище изненада позитивно експертите на фона на очакванията за спад от 0,2% след отстъплението от 0,6% през юни.

Книжата на Pioneer поевтиняха с 1,5 на сто, докато Sharp добави 1 на сто, след като двете фирми заявиха, че са постигнали съгласие да слеят бизнеса си в сферата на производството на компакт дискове.

Китайският бенчмарк Shanghai Composite превъзмогна триседмичното дъно от четвъртък, добавяйки 0,97% до 2 217,20 пункта.

Капитализацията на Industrial and Commercial Bank of China се разшири с 0,9% въпреки забавянето на растежа на печалбата през първото полугодие. PetroChina изгуби 0,5 на сто след публикуване на 4-процентов ръст на нетната печалба за първото полугодие спрмо година по-рано.

S&P ASX 200 в Австралия нарасна леко след достигането на ново едноседмично дъно по-рано през търговията. Бенчмаркът добави скромните 0,03% до 5 625,90 пункта.

Virgin Australia завърши с ръст от 0,6 на сто след публикуване на по-слаби от очакваното годишни приходи. Дружеството обяви, че ще продаде 35 на сто акциите си на частната инвестиционна компания Affinity Equity Partners.

Южнокорейският бенчмарк KOSPI също отстъпи - с 0,35% до 2 068,54 пункта въпреки данните, показващи, че промишленото производство се е повишило за втори месец през юли.

Строителна фирма Dongbu изтри 15 на сто, след като местните медии съобщиха, че компанията е изправена пред криза с ликвидността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още