IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Malaysia Airlines обмисля съкращения на 3000 до 4000 служители

Превозвачът е изправен пред важни решения, от които зависи бъдещето му

12:26 | 26.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Khazanah твърди, че ще изкупи дял от 30,6% от компанията, който в момента не притежава, на цена от 27 цента за акция, за общо 1,38 млрд. рингита (436 млн. долара). Компанията обмисля и евентуално делистване от борсата след двете катастрофи.

Още преди инцидентите Malaysia Airlines генерира загуби, докато повечето нискотарифни превозвачи стартират опреации в Югоизточна Азия и привличат клиенти с по-ниските си цени. През 2013 г. компанията не успя да постигне целта си да излезе на печалба заради по-високите разходи за гориво и поддръжка.

Полет 17 беше свален през юли, четири месеца след като самолет, пътуващ от Пекин до Куала Лумпур, изчезна. По-ранният инцидент застраши репутацията на превозвача и доведе до анулации на полети в Китай, чиито граждани са основни клиенти на компанията. Не са открити никакви следи от самолета в рамките на най-дългото търсене в историята на съвременното въздухоплаване.

Дори преди изчезването на самолета Malaysia Airlines отчита тригодишна загуба, възлизаща на 4,13 млрд. рингита. Превозвачът вероятно ще загуби повече от 1 млрд. рингита през 2014 г., сочи консенсусната прогноза на анализаторите, запитани от Bloomberg.

60-годишният Ахмад Джаухари, който се присъединява към компанията през септември 2011 г., не успява да я върне към растежа. Причината за това са нерентабилните маршрути и конкуренцията от страна на нискотарифните превозвачи, включително AirAsia. 

Опциите пред компанията варират от фалит до оттегляне от борсата, твърди източник, запознат с въпроса. През май обаче директорът по търговските операции на Malaysia Airlines изключи възможността за обявяване на банкрут.

Повече по темата можете да видите във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 12
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Ето сега имаме възможността да закупим акций от една бъдеща много голяма компания :) като ги вземем евтино. Тази компания след около две години ще е сред водещите превозвачи в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още