IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще доставя оръжие на Ирак за борба с ислямистите в Близкия Изток

Обществото в страната обаче не подкрепя намесата на Берлин в геополитически кризи, пише FT

09:50 | 21.08.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кюрдски бойци на пост в Ирак. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кюрдски бойци на пост в Ирак. Снимка: Ройтерс

Германия наруши следвоенните си традиции и се съгласи да достави оръжие на Ирак за борба с ислямистките бунтовници, пише Financial Times. Съобщението на германското правителство съвпадна с изявлението на Вашингтон, че планира да засили военните удари в региона, допълва изданието.

Промяната в политиката подчертава нарастващата загриженост на западните страни за заплахата от организацията “Ислямска държава”, която контролира обширни територии в Ирак и Сирия. Заради нападенията на джихадистите хиляди цивилни намериха смъртта си.

Решимостта за справяне с организацията нарасна, след като беше разпространено видеото с обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули. Той беше отвлечен от ислямисти в Сирия още преди две години. Джихадистите заплашиха да убият и колегата му Стивън Сотлоф, ако продължат американските въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Ирак.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че от Вашингтон ще бъдат "бдителни" и "безмилостни" в защита на своите граждани. През нощта Щатите осъществиха нови 11 въздушни удара срещу ислямистите.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън прекъсна почивката си и се върна в Лондон заради ситуацията в Ирак и факта, че членът на "Ислямска държава" от видеото говори на английски с британски акцент. Вчера от Даунинг стрийт разпространиха съобщение, в което описват записа като “шокиращ и покварен”.

Германското обществено мнение е силно поляризирано по отношение на военна интервенция предвид нацисткото минало на страната. Като основание за решението на Берлин да подкрепи Ирак външният министър Франк-Валтер Щайнмайер изтъква, че срив на иракската държава би имал катастрофални последици за Германия и за Европа като цяло.

Берлин се противопостави на вдигането на оръжейното ембарго на Европейския съюз (ЕС) за Сирия през миналата година, припомня изданието. Германия се страхува, че това може да доведе до неконтролируемо разпространение на оръжия в региона.

Германското правителство обаче вече гледа на напредъка на джихадистите от Близкия Изток като на основна заплаха за обществената сигурност на своите граждани. До миналата седмица Берлин планираше само да доставя несмъртоносно военно оборудване на кюрдите.

Решението е възможно да доведе и до негативна обществена реакция в Германия. Въпреки че страната е третият най-голям износител на оръжие в света, политиката и е да не доставят оръжия в конфликтни зони. Обществото е твърдо против всякаква намеса в геополитически кризи.

Същевременно Франция призова за свикването на спешна международна конференция, на която да се обсъдят възможностите за борба с ислямистката организация. Париж още преди около седмица реши да доставя оръжие на иракските кюрди, а външният министър Лоран Фабиюс настоя всички страни от региона, включително Иран, и петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН да се присъединят към борбата с “Ислямска държава”.

“Международната общност носи много тежка отговорност за това, което се случи в Сирия", допълва президентът Франсоа Оланд, който изтъкна, че ако Западът се е бил намесил в региона преди година, сега “не би бил изправен пред ужасния избор между диктатор и терористична група”.

Италианският парламент също одобри плановете за изпращане на оръжие за иракските кюрди. Премиерът Матео Ренци дори направи лично посещение в Ирак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още