IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Shanghai Composite изкачи 8-месечен връх

Предпазливостта и опасенията за Украйна властваха на пазарите в Азия

14:26 | 18.08.14 г.
Shanghai Composite изкачи 8-месечен връх

Водещите индекси в Азия започнаха новата седмица със смесено представяне, след като инвеститорите останаха предпазливи на фона на продължаващата нестабилност около Украйна. Пазарните участници наблюдаваха отблизо и данните за цените на новите жилища в Китай, които отчетоха трети пореден спад през юли.

Властите в Киев съобщиха в неделя, че украинската армия е проникнала в източния град Луганск. По този начин бе осъществен първият пробив на властите от 4 месеца в контролирания от проруските сепаратисти регион.

Същевременно президентът Барак Обама даде зелена светлина за нови въздушни удари на САЩ в Ирак, които целят възстановяване на контрола върху язовир Мосул. По думите му ходът е в съответствие с целта за защита на американските граждани в страната.

Китайският бенчмарк Shanghai Composite затвори на ниво от 2 239,47 пункта, добавяйки 0,57% за деня. Постигнатото равнище се оказа най-високото от 13 декември 2013 г.

Инвеститорите пренебрегнаха новината, че средните цени на новите жилища в най-големите 70 града в Китай са спаднали с 0,9% на месечна база през юли.

Данните изпратиха надолу капитализацията на компаниите от имотния сектор. Vanke изтри ранния ръст, за да изгуби в крайна сметка 0,2 на сто. Акциите на Poly Real Estate и Gemdale пък поевтиняха съответно с 0,7 и 0,3 на сто.

Японският индекс Nikkei 225 се задържа почти без изменение през деня, за да затвори в крайна сметка с леко повишение от 0,03 на сто до 15 322,60 пункта.

Сред губещите бяха Rakuten и Fast Retailing, които изтриха по над 1 на сто.

Най-добре се представи Chugai Pharmaceutical, чиято капитализация набъбна с над 15 на сто след новината, че швейцарската фармацевтична компания Roche ще закупи акции на японското дружество на стойност 10 млрд. долара.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 добави 0,37% до 5 587,10 пункта, стимулиран от представянето на добивните дружества.

Книжата на Whitehaven Coal поскъпнаха с 1,1%, докато Fortescue Metals и BHP Billiton добавиха съответно 0,2 и 0,3 на сто.

В Южна Корея KOSPI ce смъкна с 0,49% до 2 053,13 пункта.

Hyundai Motor остана в центъра на вниманието на фона на опасенията, че синдикални организации на работници от компанията планират стачка по-късно тази седмица. Акциите на автомобилния производител се сринаха с близо 3 на сто.

Междувременно вонът поскъпна с 0,3 на сто до 5-седмичен връх от 1 017,5 спрямо зелените пари.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още