IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвестиции в Китай са спаднали през юли със 17% на годишна база

Спадът идва на фона на поредицата антитръстови разследвания напоследък в чуждестранни компании на местния пазар

10:37 | 18.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чуждите инвестиции в Китай са спаднали през юли със 17% на годишна база

Китай днес отрече, че поредицата антитръстови разследвания напоследък в чуждестранни компании са отговорни за понижаването на нивото на инвестициите в страната, след като данните показаха, че преките чуждестранни инвестиции в Китай са спаднали със 17% през юли на годишна база, съобщава MarketWatch.

Чуждите инвестиции в Китай през миналия месец са били за едва 7,8 млрд. долара - най-ниското месечно ниво от две години. Данните варират в широки граници от месец на месец, но инвестициите през първите седем месеца на тази година – 71,1 млрд. долара - също са по-ниски, отколкото през същия период на миналата година, макар и с малко.

През последните няколко седмици Китай започна серия от антимонополни разследвания в чуждестранни компании, включително Microsoft, производителят на чипове Qualcomm и автопроизводителите Audi, Daimler и Chrysler.

Критиците обвиниха регулаторите, че набелязват чуждестранни компании и че разследванията са проведени произволно, оставяйки предприятията с малък шанс за противопоставяне при погрешно решение на регулатора.

Китай заяви, че не дискриминира чуждестранните компании. "Спекулациите, че антитръстовите разследвания са насочени към определени страни са безпочвени", коментира Шън Данян, говорител на Министерството на търговията. "Аз не мисля, че няколко антитръстови разследвания ще подплашат чуждестранните инвеститори."

Той отдава слабостта на инвестициите през тази година на излишния капацитет в китайската промишленост. Инвестициите в сектора на услугите и хай-тек индустрията остават силни, посочва говорителят.

Въпреки това някои чуждестранните компании продължават да имат опасения относно китайската инвестиционна среда и прилагането на антимонополните правила.

"В някои от отраслите, обект на разследването, местни компании не са били посочени за подобни нарушения", заяви Европейската търговска камара в Китай в изявление миналата седмица.

В някои случаи властите са наредили на чуждестранни компании да не оспорват разследванията, да не си осигуряват адвокати по време на изслушванията и да не искат помощ от родните си правителства, заявиха от камарата, описвайки тази тактика като "сплашване".

Същевременно преките инвестиции на Китай в чужбина са достигнали нов връх от 52,6 милиарда долара през първите седем месеца на годината – ръст от 4% спрямо същия период на миналата година.

Китайските фирми стават все по-агресивни на международната сцена, закупувайки чуждестранни компании като американския производител на свинско месо Smithfield Foods и шотландската верига универсални магазини House of Fraser.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още