IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиката на Хонконг се сви изненадващо с 0,1% през второто тримесечие

Правителството понижи прогнозата си за растежа през тази година до 2-3% от 3-4% досега

15:18 | 15.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на Хонконг се сви изненадващо с 0,1% през второто тримесечие

Хонконг намали прогнозата си за икономическия растеж за годината, след неочаквано свиване през второто тримесечие, на фона на забавянето в Китай, което засегна покупките на луксозни стоки и повлия на местните нагласи, съобщава Bloomberg. 

Правителството сега очаква растеж от 2-3% през тази година спрямо 3-4% във февруарската прогноза. Брутният вътрешен продукт е намалял с 0,1% през второто тримесечие спрямо първото тримесечие, когато добави 0,2%, докато средната прогноза на 10 анализатори, анкетирани от Bloomberg, бе за 0,4% растеж.

На годишна база икономиката е нараснала с 1,8% през второто тримесечие, което е по-слабо от ревизирания растеж от 2,6% за първото тримесечие, както и от очакваните от икономисти 2,5%.

"Слабото представяне се дължи главно на спада в потреблението на туристите и едновременния спад на вътрешното търсене", коментира Хелън Чан, правителствен икономист. „И вътрешната, и външата среда са осеяни с нарастващи рискове."

Умереното възстановяване на световната икономика и подобряването на континенталната икономика "следва да води до малко по-добра перспектива за износа на Хонконг", казва Чан. "На местния фронт вътрешното търсене е вероятно да запази един доста бавен темп на растеж през втората половина на годината."

Продажбите на дребно в Хонгконг спадат вече в пет поредни месеца през юни, след като икономическият растеж на Китай се забави, а антикорупционната кампания в страната сви разходите на туристите за луксозни стоки. Бизнес инвестициите и потреблението намаляха, а безработицата нарасна, отбеляза наскоро финансовият министър на Хонконг Джон Цанг.

Забавянето на икономическия растеж и нарастващата безработица в Хонконг може да разпалят още вълнения в града, който се бори с дебат за това как да избере следващия си лидер през 2017 г. Градът проведе най-големия си политически митинг от десетилетие на 1 юли, на годишнината от връщането му на Китай, като протестиращите поискаха пълна демокрация.

Липсата на политическа стабилност в такава среда може да доведе до "перфектната финансова буря", пише Цанг в своя блог. "Ние трябва да държим под око рисковите фактори в Хонгконг и в чужбина. Не можем да отслабваме бдителността си."

Продажбите на дребно през юни са намалели 6,9% на годишна база, като разходите за бижута и часовници са надолу с 28,2%, съобщи правителството в края на юли. Хонг Конг чувства последиците от забавянето на растежа в Китай, където кредитната експанзия през юли спадна до най-ниското си ниво от началото на световната финансова криза. Продажбите на имоти намаляха, а експанзията на промишленото производство се забави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още