IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nikkei 225 се покачи на фона на отслабването на йената

Shanghai Composite отстъпи след данни за уязвимостта на китайската икономика

12:19 | 14.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Nikkei 225 се покачи на фона на отслабването на йената

Повечето фондови пазари в Азия приключиха сесията в четвъртък с повишения след доброто представяне на Wall Street в сряда.

В Ню Йорк Dow Jones се повиши с 0,55% до 16 652 пункта, воден от акциите на Intel, UnitedHealth Group, Merck и Microsoft, които поскъпнаха със съответно 2,9%, 1,6%, 1,4% и 1,3%. S&P 500 добави 0,69% до 1 947 пункта – двуседмичен връх за индекса, а Nasdaq Composite нарасна с 1,02% до 4 434 пункта благодарение на поскъпването на акциите на фармацевтичните компании.

Малко по-рано правителствените данни от САЩ показаха, че продажбите на дребно са останали без изменение през юли. Втори пореден месец на спад в търсенето отчетоха автомобилните доставчици, мебелните компании, както и производителите на електроника и уреди за бита.

На геополитическия фронт Украйна определи изпращането на хуманитарен конвой от страна на Русия като акт на безграничен цинизъм, обслужващ проруските сепаратисти. По думите на украинските власти камионите няма да получат зелена светлина за преминаване на територията на страната.

В Близкия Изток Израел и палестинските фракции се съгласиха да удължат примирието за повече от пет дни в сряда, за да опитат да постигнат трайно споразумение за прекратяване на сраженията в Газа.

Японският индекс Nikkei 225 добави 0,66% до 15 314,57 пункта на фона на отслабването на йената. Валутата се търгуваше над 102,5 спрямо щатския долар, което компенсира слабото представяне на поръчките на основни машини през юли.

Ръстове отчетоха експортно ориентираните дружества, водени от Suzuki Motor и Panasonic с повишения от съответно 1,7% и 1,2 на сто.

Китайският бенчмарк Shanghai Composite изгуби 0,74% до 2 206,47 пункта, въпреки че през по-голямата част от сесията бе на зелена територия.

Неочаквано слабият растеж на инвестициите през юли, продажбите на дребно и банковото кредитиране подчертаха уязвимостите във втората по големина икономика в света.

Най-големият губещ за деня бе Baotou Steel, която изтри близо 4%.

Интересът към банковите акции също се понижи. Bank of China и China Construction Bank изгубиха съответно 0,4% и 0,7%, докато Merchants Bank и Minsheng Bank изтриха 0,9 на сто и 1,1%.

В Австралия S&P ASX 200 приключи с ръст от 0,61% до 5 548,47 пункта.

Най-големият телеком в страната Telstra отскочи с над 2 на сто след отчитане на ръст от 14,3% на годишната нетна печалба. Постигнатият резултат надхвърли очакванията на анализаторите.

Капитализацията на медийната група Fairfax се покачи с над 6% след новината, че дружеството се е завърнало на печелившия път с годишна нетна печалба от 208,8 млн. щатски долара.

Южнокорейският индекс KOSPI нарасна леко с 0,04% до 2 063,22 пункта. По-рано през сесията бенчмаркът отчете ръст от 0,75%.

Автомобилният производител Hyundai Motor претърпя загуба от 1,5 на сто. Kia Motors също загуби 1,6%.

Междувременно Корейската централна банка понижи основната си лихва за първи път от май 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още