IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексите в Азия последваха положителната посока на Wall Street

Геополитическата стабилизация ще ни изкара от паническите разпродажби от последните две седмици, посочва експерт

12:17 | 12.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индексите в Азия последваха положителната посока на Wall Street

Повечето от фондовите пазари в Азия отчетоха разширения във вторник, следвайки положителния тренд на Wall Street от понеделник. Ръстовете дойдоха на фона на облекчаването на геополитическите опасения около Украйна и Ирак.

Нюйоркската борса отчете втори пореден ръст в началото на седмицата, въпреки че изтъргуваните обеми не бяха особено големи.

Малко по-рано в понеделник руският президент Владимир Путин заяви, че страната му е съгласувала с Международния комитет на Червения кръст изпращането на хуманитарна помощ на Украйна.

Същевременно президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Ирак е направил важни крачки към отблъскване на сепаратистките нагласи с определянето на нов премиер и призова за формирането на интегриращо правителство.

"Деескалацията на напрежението в Украйна и това, което изглежда като промяна на посоката в Ирак, трябва да ни изкарат от паническите разпродажби от последните две седмици", заяви Евън Лукас, пазарен стратег в IG.

В Китай Shanghai Composite изтри 0,14% до 2 221,59 пункта, след като инвеститорите бяха предпазливи в навечерието на ключовите икономически данни. В сряда се очаква публикуването на докладите за градските инвестиции, промишленото производство и продажбите на дребно за месец юли.

Натиск върху индекса приложиха банковите акциии, по-специално Bank of Communications и Industrial and Commercial Bank of China, които поевтиняха съответно с 1,6 на сто и 0,9%.

Книжата на YongHui Superstores поскъпнаха с 10 на сто, след като Dairy Farm International обяви, че ще закупи 19,9% от дружеството за 925 млн. долара.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 постигна най-големия си еднодневен ръст от 2 юли, добавяйки 1,34% до 5 530,32 пункта.

За разлика от ситуацията в Китай, тук силен ръст отбелязаха банките. Westpac добави почти 2 на сто, докато National Australia Bank и Commonwealth Bank of Australia нараснаха с по 1,5 на сто.

Добра сесия постигнаха и добивните дружества. Капитализациите на Fortescue Metals и Rio Tinto се разшириха съответно с 2 на сто и 1,6%.

Японският индекс Nikkei 225 се покачи по-скромно – с 0,20% до 15 161,31 пункта. По-слабата йена, която се търговаше при 102,3 за долар, не успя да направи почти нищо, за да помогне за положителните настроения.

Най-печеливши бяха Mitsubishi UFJ Financial Group и Toyota Motors, които добавиха съответно 1% и 0,8 на сто.

Индустриалното производство в Япония забави темпа си на растеж през юни, спадайки с 3,4% на месечна база.

Акциите в Южна Корея, част от индекса KOSPI, се разшириха леко с 0,1 на сто до 2 041,47 пункта.

Силен ръст постигна Kia Motors, която добави 2,2 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още