IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Без единна посока за индексите в Азия

Shanghai Composite добави 1,8% до 7-месечен връх

11:43 | 04.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Без единна посока за индексите в Азия

Водещите фондови пазари в Азия затвориха първата сесия за новата седмица без да намерят единна посока на фона на колебливите икономически данни от двете най-големи световни икономики.

Публикуваните в края на миналата седмица правителствени данни показаха, че американската икономика е добавила 209 000 нови работни места през миналия месец. Резултатът остана под очакванията за ръст от около 230 000.

Същевременно равнището на безработицата се повиши до 6,2% от 6,1 на сто. Новините провокираха нова порция разпродажби на Wall Street, като бенчмаркът S&P 500 отчете най-голямата си седмична загуба от юни 2012 г.

Междувременно данни от уикенда показаха ръст в сектора на услугите в Китай през юли след шестмесечното дъно месец по-рано.

Израел обяви 7-часово хуманитарно примирие в Ивицата Газа в понеделник след поредното засилване на напрежението с Хамас през уикенда.

Борсите на азиатския континент намериха обаче известна подкрепа от новината, че Португалия ще похарчи 4,9 млрд. евро за спасяване на Banco Espirito Santo, разделяйки кредитора на "добра" и "лоша" банка.

Японският бенчмарк Nikkei 225 затвори при повече от едноседмично дъно, губейки 0,31% до 15 474,50 пункта.

Капитализацията на SoftBank спадна с близо 4 на сто след новината, че Федералната комисия по комуникациите може да забрани на безжичните компании да правят съвместни оферти по време на насрочения за следващата година търг за радиочестотния спектър.

Гигантът в електронната търговия Rakuten изтри над 2 на сто преди да оповести тримесечния си отчет след затварянето на пазара.

В Шанхай индексът Shanghai Composite нарасна до седеммесечния връх от 2 223,33 пункта, добавяйки 1,74 на сто. Ръстът дойде, след като представител на Китайската комисия за регулиране на ценните книжа (CSRC) отдаде подема на местния фондов пазар на по-добрата икономическа ефективност и пазарна ликвидност.

Банките и брокерските къщи се представиха добре, като капитализацията на Everbright Bank се разшири с почти 6%.

Междувременно Hang Seng в Хонконг се покачи леко с 0,28% до 24 600,08 пункта. Акциите на HSBC поевтиняха с 0,4 на сто преди отчитането на междинните печалби по-късно през деня.

В Австралия S&P ASX 200 завърши на двуседмично дъно от 5 540,88 пункта, губейки 0,28 на сто.

Horizon Oil изтри 7 на сто, след като Roc Oil прие предложение за поглъщане от Fosun International. Медиите в страната афишираха, че съвсем скоро Horizon Oil и Roc Oil ще постигнат споразумение за сливане.

В Южна Корея KOSPI приключи c ръст от 0,35% до 2 080,42 пункта.

Книжата на Samsung Electronics поскъпнаха с 2 на сто въпреки новината, че гигантът ще бъде съден от Microsoft поради забавени плащания за използването на платформата Android.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още